Zoeken

×

Knapperige omelet en Chocolademousse

Knapperige omelet en Chocolademousse

In het januarinummer (2012) van J/M staan twee bijzondere recepten uit Thuis koken met Ferran Adrià (uitgeverij Van Dishoeck): klassieke Waldorfsalade en gebakken sla met muntvinaigrette. 
Hieronder vind je nog twee extra recepten: voor een knapperige omelet en chocolademousse.

Knapperige omelet

Voor 4 personen

Ingrediënten
2,5 eetl olijfolie
8 eieren
100 gr zoute aardappelchips


Bereiding
Breek de eieren in een kom en klop ze met een (ballon)garde heel schuimig. Voeg de chips beetje bij beetje toe maar laat ze niet kapotgaan. Week ze 1 minuut in het ei. Zet een pan (25 cm) met antiaanbaklaag op niet te hoog vuur en doe er 2 theelepels olie in. Giet het mengsel in de pan en roer voorzichtig met een rubber spatel. Maak de omelet met behulp van de spatel los van de rand van de pan. Laat de onderkant van de omelet in 40 seconden opstijven. Leg een bord op de pan, hou zowel het bord al de pan vast, draai het geheel voorzichtig om en laat de omelet op het bord glijden. Zet de pan op het vuur en doe er weer 2 theelepels olie in. Laat de omelet van het bord in de pan glijden, zodat de ongare kant in contact komt met de hitte. Bak de omelet nog eens 20 seconden. Schep de omlet op een bord en zet hem op tafel.

Chocolademousse

Voor 6-8 personen

 • 130 gr pure chocolade (60%)
 • 120 ml slagroom
 • 4 eiwitten
 • 1 N2O-patroon voor de sifon (van 0,5 liter)
 • 30 hazelnoten in karamel of gestampte amandelen of pindarotsjes

Bereiding

 1. Hak de chocolade fijn en doe de stukjes in een kom. 
 2. Giet de slagroom in een pan en zet hem op hoog vuur. Breng de room aan de kook. Giet de kokende room over de chocolade. 
 3. Roer het mengsel met een ballongarde tot de chocolade is gesmolten en een gladde massa is ontstaan. Laat het iets afkoelen. 
 4. Voeg de eiwitten toe en roer alles goed door elkaar. 
 5. Giet het mengsel door een fijne zeef en vul er de sifon mee. Sluit de sifon en breng er de patroon in aan. Schud de sifon krachtig en houd hem tot het gebruik op kamertemperatuur. 
 6. Spuit de mousse in kommetjes of glaasjes. Maak af met de hazelnoten in karamel of een ander garnituur.


Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 19 januari 2012

Reacties


Meer artikelen uit ons netwerk