Lichamelijke Aandoeningen

Alles wat je als ouder moet weten over lichamelijke aandoeningen bij je kind.

Acné

Acné

Een puistje is een huidporie die door een opeenhoping van talg en bacteriën verstopt en soms ook ontstoken is. Heeft een puber veel ver(...)

Aften

Wat is een aft? grijswit, gelig zweertje grootte varieert van 1 mm tot 1 cm komt voor in de mond (binnenkant wang, lip, rand van of ond(...)
Aften
Allergie

Allergie

Wat is het? Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen als huisstofmijt, hond, kat, pollen of vo(...)

Amandelen

De keel- en neusamandelen spelen een rol bij de afweer tegen ziektekiemen in de lucht en in het voedsel. Ze maken afweerstoffen aan. Toch ku(...)
Amandelen
Astma

Astma

Een allergische reactie van de luchtwegen: chronische verkoudheid, slijmvorming, benauwdheid, hoofdpijn, hoesten. 10 tot 15 procent van de k(...)

Baarmoederhalskanker - HPV-vaccin

Meisjes van 12 jaar en ouder krijgen tegenwoordig een oproep om zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin beschermt t(...)
Baarmoederhalskanker - HPV-vaccin
Blaasontsteking

Blaasontsteking

Bacteriële infectie van de blaas, soms ook van de urinebuis. Deze veroorzaakt bij kinderen koorts, gebrek aan eetlust, overgeven en pij(...)

Bloedarmoede (anemie)

Bleek gezichtje, lusteloos, nergens zin in: symptomen die op bloedarmoede of anemie kunnen wijzen. IJzertekort is vaak de oorzaak. In d(...)
Bloedarmoede (anemie)
Bloedneus

Bloedneus

Het slijmvlies in de neus is goed doorbloed én kwetsbaar: een bloedvaatje is gauw beschadigd. Dan komt er soms veel bloed via een of (...)

Bof (parotitis)

Bof (parotitis) is een besmettelijke virus-infectie van de oorspeekselklieren (= glandula parotidea), meestal bij kinderen van 5-15 jaar, ma(...)
Bof (parotitis)
Brandwonden

Brandwonden

Verbranding van de huid en eventueel onderliggend weefsel komt door de zon of blootstelling aan een andere hittebron, bijtende stoffen of el(...)

Buikpijn

In elke schoolklas hebben 3 tot 6 kinderen regelmatig last van buikpijn. Bij veel kinderen is de buik gewoon ‘de zwakke plek’. N(...)
Buikpijn
Diarree bij kinderen

Diarree bij kinderen

Diarree is dunne waterige ontlasting. Het is vervelend, maar in principe onschuldig. Als de diarree lang aanhoudt, kan er vochtgebrek ontsta(...)

Eczeem

Eczeem is een overmatige reactie op prikkels van buitenaf, waardoor de huid ruw, rood, droog en ontstoken wordt, en jeukt. Pubers hebben er (...)
Eczeem
Flauwvallen

Flauwvallen

Flauwvallen is bewusteloos raken door zuurstoftekort in de hersenen. Ook een emotionele prikkel kan iemand laten flauwvallen. Signalen die o(...)

Geslachtsziektes

Een geslachtsziekte, of Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA), is besmettelijk en kan worden doorgegeven zodra een puber seksueel actief w(...)
Geslachtsziektes
Hazenlip

Hazenlip

Een ander woord voor hazenlip is schisis. Het betekent letterlijk: spleet. Kinderen met deze aandoening hebben een spleet in de lip, de kaak(...)

Hersenvliesontsteking

Meningitis ofwel hersenvliesontsteking is een zeldzame, maar ernstige infectie. Er bestaan twee soorten: virale en bacteriële (pneumoco(...)
Hersenvliesontsteking
Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn en migraine

De helft van alle kinderen heeft wel eens last van hoofdpijn. Gewone hoofdpijn duurt vaak een half uur tot enkele uren en ‘drukt&rsquo(...)

Hooikoorts

Wat is het? Hooikoorts komt meestal voor van mei tot augustus. Het is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen en a(...)
Hooikoorts
Kind met kanker

Kind met kanker

Per jaar overlijden ongeveer 100 kinderen (0-15 jaar) aan kanker. Het is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tussen 2 en 12 jaar. Dit(...)

Kinkhoest (pertussis)

Hevige hoestbuien, weinig energie, een benauwd gevoel en soms overgeven: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (
Kinkhoest (pertussis)
Kleurenblind

Kleurenblind

8 procent van de jongens en 0,4 procent van de meisjes is kleurenblind: zij zien wel kleuren, maar onderscheiden kleurnuances niet goed. Kle(...)

Koortslip

Een koortslip is een infectie aan de mond. Eerst ontstaat jeuk en een branderig gevoel op de huid rond de lippen. Daarna wordt de huid rood (...)
Koortslip
Krentenbaard (impetigo)

Krentenbaard (impetigo)

Wat is krentenbaard? Krentenbaard, of impetigo is een besmettelijke huidinfectie waarbij kleine blaasjes ontstaan, die openspringen. Er komt(...)

Mazelen

Besmettelijke virusinfectie, komt voor bij kinderen tussen een half en 10 jaar. Symptomen: koorts rode huiduitslag witte vlekjes op he(...)
Mazelen
Mexicaanse griep

Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1) genoemd, werd in 2009 veroorzaakt door een nieuw virus. De gevolgen bleken gelukkig(...)

Pfeiffer

Pfeiffer is een vermoeidheidsziekte die bij lagere weerstand toeslaat. Het begint vaak met keelpijn of keelontsteking en later ook koorts, o(...)
Pfeiffer
Rode hond (rubella)

Rode hond (rubella)

Besmettelijke virus-ziekte, voornamelijk bij kinderen, maar soms ook bij volwassenen. Nadat men rode hond geeft gehad, bestaat levenslange a(...)

Roodvonk (scharlakenkoorts, scarlatina, febris scarlatinosa)

Zeldzame besmettelijke bacteriële infectie, komt voor tussen 6 en 12 jaar. Verspreidt zich via speekseldruppeltjes (niezen, hoesten). B(...)
Roodvonk (scharlakenkoorts, scarlatina, febris scarlatinosa)
Suikerziekte (diabetes)

Suikerziekte (diabetes)

Nederland telt naar schatting 6.000 kinderen van 0 tot 18 jaar met diabetes, in de volksmond suikerziekte genoemd. Diabetes is naast as(...)

Urinewegontsteking

Infectie aan de urineweg komt bij 1 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes voor. Het is er de oorzaak van dat je kind vaak (...)
Urinewegontsteking
Verkoudheid

Verkoudheid

Verkoudheid bij kinderen. Hoe voorkom je dat je kind verkouden wordt? Wat kun je er aan doen om de symptomen zoals hoen en keelpijn verlicht(...)

Vijfde ziekte / Erythema Infectiosum

Besmettelijke virusinfectie Symptomen: lichte koorts rode uitslag soms lichte ontsteking van de gewrichten bij kinderen bij volwassen(...)
Vijfde ziekte / Erythema Infectiosum
Voedselallergie en coeliakie

Voedselallergie en coeliakie

Bij voedselallergie maakt het immuunsysteem in het lichaam antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Een allergische reactie t(...)

Voetschimmel en zwemmerseczeem

Voetschimmel is een besmettelijke infectie aan de voeten, waarbij de huid jeukt en schilfert, meestal tussen de tenen. Soms vormen zich blar(...)
Voetschimmel en zwemmerseczeem
Wagenziek

Wagenziek

Als je kind last heeft van wagenziekte is autorijden geen pretje, zeker als het om lange afstanden gaat. Tips tegen reisziekte Huis-tuin-e(...)

Waterpokken (windpokken, varicella zoster)

Wat zijn waterpokken? Goedaardige, besmettelijke virus-ziekte bij kinderen (tussen 2 en 10 jaar). Waterpokken gaat meestal binnen 1-2 weken(...)
Waterpokken (windpokken, varicella zoster)
Wratten

Wratten

Wat zijn het? Wratten zijn ronde bobbeltjes die op de huid groeien. Ze verschillen in grootte en komen op het hele lichaam voor. Gewone wra(...)

Zesde ziekte

Ook bekend als de driedaagse koorts, wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus type 6, bij kinderen tot drie jaar. Na besmetting duurt h(...)
Zesde ziekte
Zonnebrand

Zonnebrand

De zon doet mensen goed: het verschaft bijvoorbeeld vitamine D (goed voor de botten). Maar door het onzichtbare ultraviolette licht (UV) kan(...)

Populaire artikelen over Lichamelijke Aandoeningen

Tips van de redactie