Waterpokken en vliegen

Beantwoord door:

vraag

Een van mijn dochters heeft sinds kort de waterpokken. Het begon met kleine bultjes, gisteren en vandaag zijn er weer een heleboel bij gekomen. Haar zusje heeft nog niets. Wel zijn ze beiden sinds afgelopen vrijdag verkouden en een beetje hangerig. 

Hoe snel kan zo'n besmettelijke ziekte overgenomen worden? Ze slapen op dezelfde kamer en komen in dezelfde omgeving. Wij vliegen binnenkort naar het buitenland, althans dat is de bedoeling. Mijn angst is dat ze het pas een week of vlak voor vertrek gaat krijgen. Op hoeveel dagen moet ze ongeveer zitten dat ze nog veilig kan vliegen? Op de site van Schiphol staat dat kinderen met een besmettelijke ziekte (zoals de waterpokken) niet mogen vliegen, mits zij een medische verklaring van de huisarts hebben dat het veilig is om te vliegen. Hoeveel dagen moeten ze de waterpokken hebben dat ze nog mee kunnen?

antwoord

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. Omdat het krijgen van waterpokken erg besmettelijk is, heeft ongeveer 93 procent van de kinderen onder de 5 jaar deze ziekte al doorgemaakt.

Waterpokken begint meestal met twee dagen hangerigheid en lichte verhoging. Hierna komen er kleine rode bultjes of blaasjes op gezicht en romp, die zich in de loop van dagen uitbreiden over het hele lichaam.

Wanneer alle blaasjes ingedroogd zijn, is het niet meer besmettelijk. Besmetting kan op meerdere manieren: via hoesten, niezen, praten waarbij druppeltjes van het virus in de lucht komen, maar ook het vocht van de blaasjes kan besmetting geven.

Niet iedereen is even bevattelijk voor besmetting met de waterpokken; soms willen ouders graag dat hun kind de waterpokken krijgt en proberen ze hun kind zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met kinderen die de waterpokken hebben zonder dat hun kind het krijgt. Het is dus jammer genoeg niet te plannen en lijkt altijd op het verkeerde moment te komen!

De waterpokken is besmettelijk vanaf twee dagen voordat de blaasjes ontstaan tot ongeveer een week nadat de blaasjes gekomen zijn. De incubatietijd is 10 tot 21 dagen maar meestal zie je twee weken na besmetting de eerste ziekteverschijnselen optreden.

Wanneer jullie gaan vliegen is de ene dochter dus niet meer besmettelijk, voor je andere dochter is dit nog onbekend, het kan goed zijn dat zij in de komende twee weken toch de waterpokken gaat ontwikkelen. De kans is ook nog aanwezig dat je dochter het in de tussentijd al heeft gekregen omdat zij door dezelfde bron 'aangestoken' is als je andere dochter.

Mocht je dochter in de komende week de waterpokken krijgen dan is het verstandig om enkele dagen voordat je vliegt een afspraak bij je eigen huisarts te maken om in ieder geval een verklaring te krijgen mocht ze ingedroogde (niet meer besmettelijke) blaasjes hebben. Dit scheelt een hoop tijd bij het inchecken op Schiphol.

Ik hoop dat jullie gezond op reis kunnen gaan!


Leontine Westenberg, huisarts en J/M gezondheidscoach

Huisarts en J/M's gezondheidscoach Leontine Westenberg is zelf moeder van twee kinderen en werkt als huisarts in twee verschillende praktijken. Ze heeft voor J/M veel vragen beantwoord van ouders die worstelde met de gezondheid van hun kind.
(Let op: ga bij een acuut gezondheidsprobleem van je kind altijd naar je huisarts.) 

Meer artikelen van deze deskundige


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie