Zoeken

×

Verstopping

Leontine Westenberg, huisarts en J/M gezondheidscoach

Huisarts en J/M's gezondheidscoach Leontine Westenberg is zelf moeder van twee kinderen en werkt als huisarts in twee verschillende praktijken. Ze heeft voor J/M veel vragen beantwoord van ouders die worstelde met de gezondheid van hun kind.
(Let op: ga bij een acuut gezondheidsprobleem van je kind altijd naar je huisarts.) 

vraag

Mijn zoon (18 jaar) heeft anusatresie gehad bij zijn geboorte. Hij heeft een sociale fobie en zit bijna de hele dag op zijn kamer. Nu heeft hij last van zijn darmen en sinds 1,5 week geen eetlust. Hij eet wel iets als hij het lekker vindt bijvoorbeeld brood met beleg, maar een warme maaltijd eet hij niet. Hij spoelt af en toe zijn darmen maar dan komt alleen het water eruit wat er ook in is gegaan en een beetje dunne poep. Kan het zijn dat hij zo vol zit dat er geen eten meer bij kan?

antwoord

Anusatresie is een aangeboren aandoening waarbij de anus niet of niet goed is aangelegd. Hierdoor kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten en kunnen er verstoppingen ontstaan in de darm. Hierdoor ontstaat obstipatie.

Andere oorzaken voor obstipatie, die voor iedereen gelden:

  • te weinig drinken
  • te weinig beweging
  • te weinig vezels eten
  • medicijnen
  • het uitstellen van de toiletgang
  • onderliggende aandoeningen (schildklierafwijkingen, darmziekten)

Wanneer je geboren bent met een anusatresie is de kans al groter dat je snel verstopt of geobstipeerd raakt. Als je zoon dan ook nog weinig beweegt en slecht eet kan er gemakkelijk een gehele verstopping komen. Soms uit zich dat in zogenaamde overloopdiarree: langs de harde brok ontlasting perst de darm dunne ontlasting heen zodat het lijkt alsof je alleen maar diarree hebt. Het kan ook zijn dat de darm zo verstopt is dat er niets meer langs komt en dan schuilt het gevaar in een volledige darmverstopping waardoor je erg ziek kan worden.

Wanneer de darm vol zit met ontlasting heb je vanzelf minder eetlust. Zorg daarom dat hij veel drinkt om de ontlasting die in de darmen vastzit wat dunner te maken.

Mocht hij buikpijn krijgen of lange tijd geen ontlasting hebben gehad, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Reacties