Oorontsteking en zwemmen in de vakantie

Beantwoord door:

vraag

Zomervakantie en zwemmen associeer ik tegenwoordig helaas met oorontsteking. Allebei onze kinderen hebben hier elke zomer weer last van. Wat kunnen we doen? En vooral; hoe kunnen we dit voorkomen?

antwoord

Als gevolg van zwemmen kan er bij verhoogde gevoeligheid een zogenaamd ‘zwemmersoor’ ontstaan. Oftewel: een buitenoorontsteking. Bacteriën of schimmels voelen zich prettig in een vochtige warme omgeving, waardoor ze zich in hoog tempo vermenigvuldigen. Deze omstandigheden doen zich vaak voor in de gehoorgang na het zwemmen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan met als gevolg veel pijn, slecht horen en uitvloed van (stinkend) pus uit het oor.

Tips om een buitenoorontsteking te voorkomen

  • Gebruik geen watjes om de gehoorgang af te sluiten, dit geeft juist meer kans op een infectie.
  • Gebruik na het zwemmen zure oordruppels, hierdoor kunnen schimmels en bacteriën niet verder uitgroeien. Deze druppels zijn via een recept bij de apotheek te verkrijgen. Ze zijn ook zelf te maken met water en azijn, in de verhouding 3:1.
  • Probeer de gehoorgang niet droog te maken met een wattenstaafje; dit veroorzaakt soms een wondje in de gehoorgang waardoor een ontsteking kan ontstaan.
  • Gebruik eventueel oordopjes; zorg er wel voor dat deze zacht zijn en geen irritatie veroorzaken.

Helaas is het nooit mogelijk een oorontsteking helemaal te voorkomen als jouw kinderen daar gevoelig voor zijn. Overleg eventueel met je huisarts of het verstandig is voortaan op vakantie antibiotische oordruppels mee te nemen, zodat je bij de eerste ontstekingsverschijnselen kunt gaan druppelen en op die manier lang leed voorkomt.


Leontine Westenberg, huisarts en J/M gezondheidscoach

Huisarts en J/M's gezondheidscoach Leontine Westenberg is zelf moeder van twee kinderen en werkt als huisarts in twee verschillende praktijken. Ze heeft voor J/M veel vragen beantwoord van ouders die worstelde met de gezondheid van hun kind.
(Let op: ga bij een acuut gezondheidsprobleem van je kind altijd naar je huisarts.) 

Meer artikelen van deze deskundige


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie