Glutenvrij eten; alleen als het nodig is

Steeds meer gezinnen kiezen voor voedingsproducten zonder gluten. Maar is het wel verstandig om je kinderen glutenvrij te laten eten als er geen sprake is van glutenintolerantie? Kinderarts Norelle Reilly vindt van niet.

Reilly noemt het onnodig en zelfs mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Vier redenen waarom je gezonde kinderen gewoon gluten moet laten eten, volgens de kinderarts.

Wat is glutenintolerantie?

Coeliakie of glutenintolerantie is een aandoening waarbij het darmslijmvlies wordt aangetast als je gluten eet. Gluten zitten onder meer in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Wie last van coeliakie heeft, kan daarom beter zo min mogelijk gluten eten. Toch kiezen steeds meer mensen die geen last van glutenintolerantie ervoor om gluten zoveel mogelijk uit hun dieet en dat van hun kinderen te verbannen.

4 redenen om je kind gluten te laten eten

Volgens kinderarts Reilly, gespecialiseerd in maag-darmziekten, heeft het zeker bij gezonde kinderen weinig zin om ze glutenvrij te laten én kan het zelfs gevaarlijk zijn. Ze geeft vier redenen om kinderen zonder coeliakie gewoon voedingsproducten met gluten te laten eten.

1. Gluten zijn niet giftig

Doordat steeds meer mensen kiezen voor een glutenvrij dieet zou je bijna gaan denken dat gluten slecht zijn, maar dat is volgens Reilly onzin. Als je geen coeliakie hebt, kun je gewoon brood, pasta en alle andere producten met gluten eten zonder ergens last van te krijgen. Dat geldt ook voor kinderen. Een kind preventief geen gluten geven om zo glutenintolerantie te voorkomen, is volgens de arts ook geen goed idee. Om gezond te blijven is een gebalanceerd voedingspatroon met groenten, fruit, eiwitten en verschillende soorten koolhydraten heel belangrijk, stel Reilly.

2. Glutenvrij betekent niet gezond(er)

Doordat gluten het image van ongezond hebben gekregen, denken veel mensen dat glutenvrij gelijk staat aan gezond. Terwijl een glutenvrij koekje toch echt net zo ‘slecht’ is als een gewoon koekje. Sterker nog, veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes bevatten vaak meer vet en calorieën dan de versie met gluten. Ook zit in sommige van deze producten minder vitaminen en foliumzuur, wat tot vitaminetekorten kan leiden. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is dat een glutenvrij dieet arm is aan vezels. Terwijl deze voor mensen en kinderen zonder intolerantie juist belangrijk zijn voor de darmen en spijsvertering. Niet voor niets raken veel kinderen die glutenvrij eten geconstipeerd, zegt Reilly.

3. Lastig om diagnose te stellen

Reilly raadt ouders aan om bij een vermoeden van glutenintolerantie hun kind niet zelf op een glutenvrij dieet te zetten, maar eerst naar een arts te gaan. Symptomen alleen zijn niet namelijk niet genoeg om de diagnose te stellen; hier is bloedonderzoek voor nodig. Eet een kind al nagenoeg glutenvrij als hij bij de dokter komt, dan kan er geen diagnose meer gesteld worden aan de hand van het bloed.

4. Onhandig en duur

Veel glutenvrije producten zijn een stuk duurder dan de standaard producten en ook dat is iets om rekening mee te houden, stelt Reilly. Tot slot wijst ze er op dat het voor kinderen lastig is om glutenvrij te (moeten) eten. Ze kunnen op bijvoorbeeld op school en op kinderfeestjes veel dingen niet eten die de andere kinderen wel mogen. dat is voor kinderen niet leuk en lastig. En waarom zou je je kind dit aandoen als het niet nodig is?

Bron: HLN.be

Reageer op artikel:
Glutenvrij eten; alleen als het nodig is
Sluiten