Goed leren schrijven: hoe belangrijk is dat?

antwoord

Leren schrijven lijkt voor de moderne mens inderdaad behoorlijk uit de tijd. Maar is dat zo? Is schrijven in het dagelijks leven niet meer nodig? Zouden kinderen niet beter kunnen leren snel typen in plaats van schrijven in schrijfschriftjes met krulletters? Ik vind het heel logisch dat je je dit afvraagt, want het is nu eenmaal een feit dat er steeds meer met de computer en steeds minder met pen wordt geschreven. 

Toch wil ik graag pleiten voor goed schrijfonderwijs op de basisschool. 

  • Kinderen leren in groep 3 lezen. De ondersteunende oefeningen zijn het schrijven van de gelezen woordjes in een schrift. De kinderen hakken en plakken, en vormen met de geleerde letters een nieuw woord. Natuurlijk gebeurt dit alles in schriftjes met plaatjes en op deze manier ziet een kind een woord en vervolgens gaat dit kind uit groep 3 dat woord ook zelf schrijven. De beweging die de letter veroorzaakt in je arm, pols en hand maakt dat een kind zich de letters eigen maakt en onthoudt. Een toetsenbord kan dit proces simpelweg niet vervangen.
  • Wanneer je kind vervolgens in groep 4 en 5 komt, blijft de fijn motorische ontwikkeling van groot belang; een kind in groep 3 maakt in het begin nog grove grote bewegingen (en letters), naarmate het kind ouder wordt ontwikkelt de fijne motoriek zich steeds meer. Het meest duidelijk is dit tijdens het schrijfonderwijs! Letters worden kleiner, er komen minder hulplijntjes en het handschrift ontwikkelt zich langzaam tot een gelijkmatig, goed leesbaar schrift.
  • Waarom kunnen we deze ontwikkeling niet vervangen door snel-typlessen op de computer? Een kind dat leert typen met tien vingers maakt met zijn handen compleet andere bewegingen dan een kind dat leert schrijven. Het zijn eigenlijk twee totaal verschillende vaardigheden. Door te leren schrijven ontwikkelt een kind een fijne soepele motoriek vanuit de vingers en de pols die heel vaak van pas zal komen. Denk maar aan: jezelf uit- en aankleden, strikken, knoopjes openen en sluiten, tanden poetsen, een instrument bespelen, mes en vork hanteren, tekenen, kleuren, bouwen – te veel om op te noemen! Typen is vele malen statischer!
  • Met leren schrijven ontwikkelt een kind dus veel meer dan alleen de motoriek om met je pen een letter te vormen. Het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een gehele soepele fijne motoriek die nu eenmaal elk mens nodig heeft. Een toetsenbord hanteren kan daarvan een klein onderdeel zijn.
  • Natuurlijk is het erg prettig om heel snel te kunnen typen en een kind zal daar ook veel baat bij hebben. Een cursus snel-typen is soms zeker waardevol. Vergeet overigens niet dat het typen op een tablet weer heel anders is dan typen op een toetsenbord of op je smartphone!

Ik begrijp dat al die rode strepen in zijn schrijfschrift niet prettig zijn voor je kind en dat dit demotiverend werkt. Bespreek dit eens met de leerkracht. Vraag of je zoon voorlopig met potlood mag schrijven. Misschien kan de juf zich per bladzijde concentreren op een aantal letters. Deze letters kan hij dan onder aan de bladzijde een aantal keren extra oefenen. 

Ook een goede schrijfhouding is heel belangrijk:

  • twee voeten op de grond
  • een vuistafstand tussen je buik en de tafel
  • je schrift een beetje schuin 
  • beide onderarmen op tafel en een juiste pengreep
Reageer op artikel:
Goed leren schrijven: hoe belangrijk is dat?
Sluiten