Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Goede voornemens: dit jaar ga ik het anders doen

Naar goed traditioneel gebruik maken we aan het eind van het jaar de balans op. Wat hebben we dit jaar goed gedaan? Wat kan volgend jaar beter? Ook op opvoedgebied is er heel wat te evalueren. Wat zijn goede opvoedvoornemens voor 2012? Zie hier mijn top 10 (niet perse in volgorde). Laat ons weten wat jouw goede voornemens zijn en vul de poll in op jmouders.nl.

1. Minder schreeuwen
We weten het allemaal: positief opvoeden werkt beter dan negatief benaderen. En toch schoten we het laatste jaar geregeld uit onze slof. Begingen we zelfs de kardinale fout om ons kind te kleineren (waar anderen bij waren!). Dus: liever belonen dan straffen, positief formuleren, complimentjes geven; 1 minuut alleen maar positieve dingen van je kind opnoemen. (Wil je gelijk hiermee goed van start gaan, doe dan onze cursus Positief Opvoeden)

2. Consequenter zijn
Opvoedfout nummer 1: regels stellen lukt ons nog wel (soms zelfs veel te goed), maar ze handhaven? We laten ze vaak varen uit gemakzucht, mededogen of onzekerheid. Voor een keertje afwijken van een regel is niet erg, zeker niet als de regel staat, maar doe je dat vaker dan rek je de grenzen steeds verder op. Tot op het punt dat niemand meer waar hij aan toe is en je kind gaat zeuren en zaniken (terecht want het heeft eerder effect gehad).

3. Inleven in hun wereld
Hoe vaak hebben we echt naar hun muziek geluisterd? Echt met ze gegamed? Die ellenlange verhalen over jongens of vriendinnenproblemen geduldig aangehoord? Veel te weinig. Altijd drong het werk, de was of iets anders. Volgend jaar gaan we ons echt meer in hun leefwereld verdiepen. Het werkt, dat weten alle pedagogen. Je investeert zo in je band met hen. En dat kan je in tijden van nood goed van pas komen.

4. Echt luisteren
Tja, het blijft moeilijk. Niet direct oordelen, niet direct met adviezen klaar staan, niet direct alles willen oplossen, ze uit laten praten, hummen, en doorvragen: we weten het allemaal misschien wel, maar we doen het zo weinig. Met als gevolg dat we nooit het ware verhaal te horen krijgen. Die kinderen zijn wel gek!

5. Vaker zeggen dat we van ze houden
Schokkend feit: ouders van pubers zeggen veel minder vaak tegen hun kind dat ze van ze houden dan ouders van kleinere kinderen. Hoe vaak hebben wij dat dit jaar gezegd? Dat kan best vaker!

6. Samen leuke dingen doen
Dat hoeft niet altijd geld te kosten! Een spelletje, samen tv kijken, muziek luisteren, hun kamer verven. Of naar de bios, een pretpark, het strand.

7. Complimenten geven
Iedereen glundert als-ie geprezen wordt. Zo ook je kind. En dan daar niet gelijk een lesje van maken: hartstikke goed dat je je kamer opgeruimd hebt. Kun je dat niet vaker doen? Nee, we laten die tweede zin volgend jaar weg.
En oh ja: ook weer niet te veel de hoogte in steken. Daar worden ze irritante verwende arro's van!

8. Minder pamperen
Kinderen kunnen veel meer dan je denkt, zeker pubers. In andere delen van de wereld moeten ze zich op hun 15e geheel zelf bedruipen. Hier worden ze van top tot teen verzorgd, met een beroep op hun nog onvolgroeide hersenpan waardoor ze nog niet 'af' zijn en nog niet alles zelf kunnen. Nee, dat klopt, maar ze kunnen wel zelf hun brood maken, de tafel dekken, hun kamer schoonhouden, de was doen etc. En ze kunnen ook meer verantwoordelijkheden aan: betrek ze in ieder geval in (de meeste) beslissingen omtrent hun leven.

9. Minder tijgermoederen
Opleiding is belangrijk, maar moeten we ze zo pushen tot ongekende hoogten? Moeten we die huiswerkcursus doorzetten, ze blijven overhoren, hun werkstukken nakijken? Beter van niet, maar ondertussen worden de (eind-)examen- en toelatingseisen voor middelbare scholen ongemerkt steeds hoger. Moeilijk punt. (Wil je hulp hierbij dan is onze cursus Helpen met huiswerk een goed idee)

10. Meer in het moment leven
Mindful zijn. Hartstikke hip. En het werkt ook nog. Met je aandacht in het hier en nu blijven en niet direct denken aan straks of aan wat er mis kan gaan. Dat geldt voor de quality time met je kind, maar net zo goed voor die met je partner of met jezelf. (onze Mindfulness-cursus Opvoeden zonder stress kan je hierbij helpen)

11. Meer tijd voor jezelf
Om zelf in te vullen.

Reageer op artikel:
Goede voornemens: dit jaar ga ik het anders doen
Sluiten