Gordon Ramsay: Verse garnalenrolletjes + Gevuld lamsvlees met spinazie en pijnboompitten


Pistache-gemberbiscotti (25 stuks)

Uit “Koken als een chef”, van Gordon Ramsay, € 34,99, Uitgeverij Unieboek/het Spectrum

Verse garnalenrolletjes

voor 24-28 rolletjes

  • 200 gr droge glasnoedels of fijne rijstnoedels 
  • 500 gr gekookte gamba’s, gepeld, schoongemaakt en grof gehakt 
  • 2 kleine kropjes little gem, in reepjes 
  • 4 lente-uitjes, bijgesneden en gesnipperd 
  • 2 grote wortels, geschild en geraspt 
  • 4 eetl gehakte koriander 
  • 4 eetl gehakte Thaise basilicum 
  • 4 eetl gehakte munt 
  • sap van 2 limoenen 
  • 24-28 ronde rijstvelletjes (van 16 cm)

dipsa​us

  • 4 eetl fijne kristalsuiker 
  • 4 eetl rijstazijn 
  • 180 ml vissaus 
  • 2 rode chilipepers, van zaad ontdaan en fijngehakt 
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt 
  • 2 lente-uitjes, bijgesneden en in dunne ringetjes 
  • 4 eetl gehakte koriander 
  • 4 eetl gehakte munt

Bereiding

  1. Week de noedels 3-4 min in kokend water; giet en spoel ze af onder koud stromend water. Schud als ze koud zijn al het resterende water eraf en zet apart. 
  2. Meng voor de dipsaus suiker, rijstazijn, vissaus, chili’s en knoflook. Roer goed, tot de suiker is opgelost. Voeg de overige ingrediënten toe. Meng, proef, breng op smaak en zet apart. 
  3. Hak om de rolletjes te maken de noedels grof in een kom. Meng gamba’s, sla, lente-ui, wortel, koriander, basilicum en munt erdoor. Voeg het limoensap en 2 eetl dipsaus toe en meng alles. Proef en breng op smaak, voeg zo nodig nog dipsaus toe. 
  4. Dompel een rijstvelletje ongeveer 20 sec in een kom heet water tot het zacht en plooibaar is. Sprenkel wat water op een snijplank voor je het velletje erop legt (dat voorkomt vastplakken), schep een lepel van het mengsel midden op het rijstvelletje en vouw de randen over de vulling. Rol strak op tot een loempiavorm. 
  5. Dien de rolletjes op met de dipsaus apart erbij. 

Gevuld lamsvlees met spinazie en pijnboompitten

voor 6-8 porties

  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes 
  • olijfolie, om te bakken 
  • 3 eetl pijnboompitjes 
  • 250 gr jonge spinazie, gewassen 
  • 150 gr feta, verkruimeld 
  • 1 uitgebeend lamszadel, ongeveer 1,75 – 2 kg (vraag de slager of hij het voor je uitbeent) 
  • 1-2 theel sumak, naar smaak 
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

dressing

  • ½ grote komkommer, geschild, van zaad ontdaan en in plakjes 
  • 150 ml yoghurt 
  • klein bosje munt, in reepjes 
  • 1 eetlepel granaatappelsiroop naar smaak 
  • geraspte schil van 1 citroen, kneep sap

Bereiding

  1. Sauteer ui en knoflook 5 min in een matig warme hete pan met een scheutje olijfolie tot ze zacht zijn. Maal er zout en peper over, voeg de pijnboompitjes toe en bak in ongeveer 1 min goudgeel. Laat de spinazie, al omscheppend, kort slinken in de pan. Haal van het vuur en roer de feta erdoor. 
  2. Leg het lamszadel opengeklapt op een plank met de vleeszijde naar boven. Maal er zout en peper over en strooi er sumak over. Schep het spinaziemengsel in de lengte over het lamszadel en gebruik de filets die in de lengte van het vlees liggen als steuntje voor de vulling. 
  3. Rol het vlees op rond de vulling en bind om de 3 cm op met keukentouw. Maal er rondom zout en peper over en laat minstens 30 min opstijven in de koelkast, waardoor het gemakkelijker bruint. 
  4. Verwarm de oven voor op 190 °C/gasstand
  5. Maak een braadslee goed heet op het fornuis. Doe er een scheut olie in en bak het lamsgebraad 10 min tot het rondom bruin is. Zet 45-55 min in de voorverwarmde oven, afhankelijk van het gewicht en hoe rosé je het wilt hebben. Haal uit de oven en laat rusten. 
  6. Meng intussen alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak. 
  7. Dien het lam warm of op kamertemperatuur en in dikke plakken gesneden op, met de dressing er apart bij.

Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 21 november 2012

Reageer op artikel:
Gordon Ramsay: Verse garnalenrolletjes + Gevuld lamsvlees met spinazie en pijnboompitten
Sluiten