redactie
redactie Gezondheid 21 juni 2018

Griep voorkomen

antwoord

Elke winter is er weer een groot aantal volwassenen en kinderen dat griepverschijnselen krijgt. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, algehele malaise, hoesten en verkoudheid. 
Deze symptomen kunnen passen bij een normale bovenste luchtweginfectie, maar kunnen ook passen bij de ‘echte’ griep (influenza). Het verschil tussen een bovenste luchtweginfectie en de influenza, is dat influenza binnen enkele uren snel heftige ziekteverschijnselen geeft en dat je bij een bovenste luchtweginfectie meer door kwakkelt.

Elk jaar wordt er aan ouderen en aan patiënten met een lagere weerstand de zogenaamde griepvaccinatie gegeven. Met deze vaccinatie ben je beschermd tegen een type influenza waarvan men denkt dat deze het meest zal voorkomen tijdens deze winter. Het is dus ook goed mogelijk dat wanneer je bent gevaccineerd je toch een griep krijgt!

We spreken van een griepepidemie als er tenminste twee weken lang meer dan 51 nieuwe griepgevallen per 100.000 mensen zijn gerapporteerd door huisartsen.

Op zich is het hebben van griep onschuldig; de duur is ongeveer een week en na ongeveer twee weken voel je je echt weer helemaal de oude. Bij mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door longaandoeningen, suikerziekte en ouderdom) kan de griep echter complicaties met zich meebrengen. 

Wanneer je kind de symptomen van de griep heeft en verder geen onderliggende ziekte heeft, is het advies dan ook paracetamol, goed drinken en naar bed! Bij onderliggende ziektes of medicijngebruik is het altijd verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.

Voorkomen is natuurlijk het beste, daarom enkele tips:

  • Hoesten of niezen? Leer je kind om dat in de holte van zijn elleboog te doen of in een papieren zakdoekje in plaats van in zijn hand. Bij hoesten of niezen worden de virusdeeltjes namelijk uitgestoten en kan er via de hand makkelijk overdracht op een ander plaatsvinden.
  • Laat je kind zijn handen wat vaker met antibacteriële zeep wassen.
  • Wijs je kind erop dat hij zo min mogelijk zijn neus en ogen moet aanraken. 
  • Maak dagelijks deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenbord schoon.
  • Geef voldoende vitamine C.
  • Let op een goede nachtrust, dit verbetert de weerstand.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en/of ventilatie in huis. 
Reageer op artikel:
Griep voorkomen
Sluiten