redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Groeien

Een kind groeit vanaf de peutertijd zo’n 6 centimeter per jaar. In de puberteit loopt dat op tot 12 centimeter, soms in groeispurts. Ook tijdens de zomervakantie maken veel kinderen een groeispurt. Dat heftige groeien kan ongelijk gaan en pijnlijk zijn. Ook slaat flinke vermoeidheid toe.

Meisjes krijgen een groeispurt tussen het 10e en 11e jaar. Behalve in de lengte groeien zij ook in de breedte waardoor striae kan ontstaan. De groeispurt eindigt met de eerste menstruatie, rond het 13e jaar. Daarna groeien meisjes nog zo’n 6 centimeter in rustiger tempo.

Jongens krijgen een groeispurt rond het 13e jaar. Door ongelijke groei worden ze slungelachtig en onhandig. De groeispurt eindigt rond 16 jaar. Daarna groeien jongens nauwelijks meer.

Wat is normaal?

Jeugd- en kinderartsen houden in de groeicurve rekening met grote afwijkingen naar boven en beneden. Weinig kinderen zitten op het gemiddelde. Als een kind flink afwijkt van de eigen groeilijn, kan sprake zijn van een groeistoornis.

De eindlengte kan voorspeld worden met een formule. Bij de uitkomst van zowel jongens als meisjes hoort een bandbreedte van 9 centimeter, boven en onder de uitkomst:
Jongens: lengte vader + lengte moeder, delen door 2, plus 11
Meisjes: lengte vader + lengte moeder, delen door 2, min 2

Tips:

  • Laat regelmatig de schoenmaat checken, vooral na de zomervakantie.
  • Let vooral op gewicht. Er is zelden sprake van een groeistoornis en veel vaker van overgewicht.
  • Ga naar de huisarts als je kind echt buiten de bandbreedte van de groeicurve zit, of als het flink afwijkt van de eigen groeilijn.
Reageer op artikel:
Groeien
Sluiten