Redactie
Redactie Tiener 22 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Groep 8: de definitieve lijst

De lijst is af.
Met handtekening van de juf en stempel van de basisschool ligt de lijst met Anne’s top 8 van middelbare scholen te wachten tot we die bij de nummer 1 gaan inleveren.
Dat moet voor 21 maart.

De totstandkoming van deze lijst had nogal wat voeten in de aarde. Vanaf half januari stond er iedere week wel een open avond op het programma. Anne wilde alles zien. Dus schuifelden we de volle tweeënhalf uur tussen honderden andere ouders en kinderen door de gangen en lokalen. Onder begeleiding van een schattige eerstejaars gingen we vrolijk op naar het scheikundelokaal voor het maken van gel, het aansteken van magnesiumstokjes en iets met koolsap, reageerbuisjes en pipetjes met azijn. Dan door naar biologie voor de hersenen, levers, harten en ogen van schapen of koeien. En vaak was er nog wel ergens een quizje bij geschiedenis of Frans.

Voor Anne was het iedere keer een soort kermis en ze vond ook eigenlijk alle scholen leuk. Wat het kiezen dan weer niet makkelijker maakt.

Ik vraag me af hoe vaak Anne de komende zes jaar daadwerkelijk schapenharten gaat ontleden. Anne hoopt dat ze iedere week op welke school dan ook zo iets spannends te doen krijgt, want sinds de koeienogen in januari wil ze later biologie studeren. We zullen zien.

Jasper en ik wisselden de begeleiding van Anne af en bij thuiskomst was het een sport om zoveel mogelijk vage bekenden te hebben gespot. Grappig hoe je met een groep mensen blijkbaar in hetzelfde tempo leeft. Wij verhuisden acht jaar geleden naar de andere kant van de stad en de open avonden zijn een verzamelpunt van oude bekenden. Anne’s vriendinnetje van de crèche stond ineens naast ons, nu net zo groot als ik. Oude buren kwamen voorbij en vrienden van vrienden die we uit het oog waren verloren stonden in het computerlokaal. Helaas had Anne weinig geduld voor mijn behoefte aan kletspraatjes dus liet ik me weer een volgend lokaal intrekken.

Na de laatste open dag zit Anne aan tafel met de lijst waarop ze haar keuze moet aangeven. Nummer 1 is al vanaf het begin favoriet en dat is zo gebleven. Maar de rest van de top 8 lijkt wel verband te houden met de volgorde van het bezoek. Ik probeer de logica erachter helder te krijgen. Anne haalt haar schouders op en zegt: ‘Nou ja, hier deden ze veel met muziek en kon je drummen. En van deze hoor ik van veel andere kinderen dat het een leuke school is.’ Ze wijst naar de nummers 2 en 3.

Het is ook bijna een onmogelijke opgave.
Hoe kun je nu echt weten wat klopt na al die indrukken, prikkels, meningen en liters cola?
Het is fijn dat ze een duidelijke favoriet heeft en als ze daar wordt geplaatst dan maakt de volgorde van de rest ook niks meer uit. Wat dat betreft hadden we in januari ook gewoon lootjes kunnen trekken en ons een heleboel drukke avonden kunnen besparen. Nu is het een kwestie van de lijst inleveren en dan bepaalt de computer de uitslag.

In juni weten we meer.

Dat duurt nog best lang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Groep 8: de definitieve lijst
Sluiten