Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Groep 8: schooladvies vs. cito-toets

Het schooladvies wordt tegenwoordig al gegeven voor de uitslag van de zogenaamde cito-toets in groep 8. Wat weegt zwaarder; het advies van de juf of meester of de uitslag. En wat als je kind de eindtoets beter of juist slechter maakt dan verwacht?

Veel leerlingen in groep 8 maken in april 2016 een verplichte eindtoets, door veel ouders en leerlingen 'cito-toets' genoemd. Al voor die tijd hebben de kinderen van hun juf of meester al een schooladvies gekregen. Hierin staat welk soort school in het voortgezet onderwijs het beste bij een kind past. Dit wordt gebaseerd op hoe je kind leert, wat hij heeft laten zien en wat ze van je kind weten na acht jaar basisschool en welke groei en ontwikkeling je kind tijdens die acht jaar heeft doorgemaakt.

Nieuw systeem

Vorig schooljaar gaven docent voor het eerst advies over de vervolgopleiding van de leerlingen voordat de eindtoets werd gemaakt. Staatssecretaris Sander Dekker liet begin december 2015 aan de Tweede Kamer weten dat één op de zes leerlingen uit groep 8 heeft een aangepast schooladvies gekregen na het maken van de eindtoets vorig schooljaar. Rond de 37.000 kinderen maakten hun eindtoets beter dan werd verwacht op basis van het advies van hun juf of meester.

Goede uitslag eindtoets

Maakt een kind de Centrale Eindtoets beter dan de school had gedacht, dan moet een school opnieuw naar het advies kijken. Heroverwegen wordt dat genoemd. Dat doen ze in overleg met de ouders/verzorgers. Het kan zijn dat het schooladvies dan wordt aangepast, maar dat hoeft niet.

Tegenvallende uitslag eindtoets

Maakt een kind de eindtoets slechter dan de school verwachtte, dan past de school het advies niet aan. Het schooladvies telt namelijk zwaarder dan de uitslag van de eindtoets. De school kent je kind tenslotte het beste. De middelbare school waar een kind heen gaat, mag de score op de Centrale Eindtoets niet gebruiken om te beslissen of een kind wel of niet wordt toegelaten.

Komende jaren

Staatssecretaris Dekker geeft aan dat de invoering van het nieuwe systeem waarbij eerst het advies van school wordt gegeven, zonder problemen is verlopen. Begin 2017 zal er een eerste tussenreportage komen en begin 2019 komt de eindrapportage van deze nieuwe opzet.

Bron: centraleeindtoetspo.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Groep 8: schooladvies vs. cito-toets
Sluiten