redactie
redactie Gedrag 21 juni 2018

Handelen in vuurwerk

antwoord

Eigenlijk hebben jullie alles gedaan wat je kunt doen:

  • Rechtstreeks vragen of hij al vuurwerk heeft of erin handelt.
  • Bespreken wat de gevolgen kunnen zijn als je illegaal vuurwerk hebt of erin handelt.

Helemaal prima om zo met je puber deze zaken te bespreken. Het vervelende is dat je achter zijn rug om informatie gezien hebt, die erop wijst dat hij wel degelijk dingen doet die niet door de beugel kunnen. Ik kan me voorstellen dat je daardoor als ouder erg verontrust bent en het je ook boos maakt, omdat je nu weet dat hij er ook nog eens over liegt. Maar ja, wat te doen met de info die je hebt verkregen door zijn privacy te schenden? 
Iedere ouder zou waarschijnlijk liever niet mails, msn of smsjes van zijn kind stiekem checken, maar als je erge twijfels ergens over hebt of je zorgen maakt, dan doen ouders het soms toch. We houden onszelf dan voor dat je hopelijk gerustgesteld wordt door te ontdekken dat je zorgen ongegrond zijn, maar als dit anders uitpakt ben je veel verder van huis. Je weet iets, maar kunt het niet zeggen omdat je anders zijn vertrouwen schaadt en hij jou wellicht ook niet meer vertrouwt. 
Realiseer je ook dat het nog geen honderd procent garantie is dat je zoon daadwerkelijk in vuurwerk handelt; sommige pubers praten heel stoer mee op internet, maar in het echt valt het wel mee en weten ze best wat ze wel en niet moeten doen. 

Je hebt nu eigenlijk twee keuzes:

  1. Je laat het voor wat het is, checkt zijn privézaken niet meer en houdt je oren en ogen open of je andere manieren ziet waarop je meer informatie krijgt en hem er dus op kan aanspreken. Zo niet, dan wacht je af.
  2. Je wil er toch iets mee doen: dan is er geen andere optie dan eerlijk opbiechten dat je je ondanks zijn ontkenning zo’n zorgen maakte dat je zijn msn-geschiedenis hebt gechecked. Geef aan dat je het heel erg vindt dat je dat gedaan hebt, maar dat je je genoodzaakt voelde zekerheid te krijgen. Besef dat hij nog meer kan gaan draaien door te ontkennen. Of dat het inderdaad grootspraak is geweest op internet. Realiseer je ook dat hij je waarschijnlijk vooral teruggeeft dat hij heel boos is op wat jij gedaan hebt. 

Als je voor deze laatste optie gaat, werkt het ‘t beste om niet vanuit boosheid te reageren maar – rustig en constructief – vanuit je zorgen. 
Praat vanuit jezelf en geef je zoon de kans en ruimte om zijn verhaal te doen. Luister écht en oordeel niet te snel. Geef feiten aan (wat heb je gezien en gelezen) en vraag om zijn reactie, vóórdat je boos wordt en oordeelt.

Reageer op artikel:
Handelen in vuurwerk
Sluiten