Redactie
Redactie Gezondheid 12 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Als je kind last heeft van ‘wormpjes’: alles wat je erover wilt weten (ook wat je er tegen kunt doen!)

Wormpjes zijn, naast luizen, één van de meest verguisde kinderkwalen en toch komen ze veel voor. Hoe merk je dat je kind hier last van heeft en wat kun je er tegen doen?

Wormen leven als parasieten in darmen en weefsels van mens en dier. De meest voorkomende wormen bij kinderen (en volwassenen) zijn aarsmaden of wel ‘wormpjes’.

Alles wat je wil weten over wormpjes bij kinderen

De dunne witte sliertjes nestelen zich bij voorkeur in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. De wormpjes veroorzaken veel jeuk rond de anus en de schaamlippen. Aarsmaden zijn te herkennen aan de ongeveer een halve tot een centimeter lange, witte draadjes in de ontlasting.

De zandbak en besmet voedsel vormen de voornaamste bron van ellende. Uitwerpselen van honden en katten in tuingrond of zandbak kunnen de besmetting veroorzaken. Een kind dat tijdens het spelen zijn vingers in de mond steekt, krijgt de eitjes naar binnen die zich in de darmen tot wormpjes ontwikkelen. Die leggen weer nieuwe eitjes rond de anus waar ze vervolgens jeuk veroorzaken. Gaat het kind krabben, dan krijgt het de eitjes onder de nagels waar ze verder verspreid kunnen worden. Door duimzuigen, nagelbijten of het aanraken van voedsel komen ze weer terug in het lichaam om daar op te groeien tot een nieuwe generatie maden. De eitjes hebben een levensduur van acht weken, maar ook buiten het lichaam – in kleren, stof of onder de vingernagels – kunnen ze lang in leven blijven.

Het is besmettelijk, hoe kun je verdere besmetting voorkomen?

Een worminfectie is dus zeer besmettelijk, ook voor de overige gezinsleden, voor vriendjes en voor klasgenoten. Een degelijke hygiëne werkt. De vingernagels van een kind behoren schoon en kort te zijn, de handen moeten na elk wc-bezoek goed worden gewassen, zeker voor het eten. Maak deurknoppen, kastdeuren, speelgoed en de wc-bril geregeld schoon, was kleding en beddengoed op minimaal zestig graden en verschoon ondergoed, pyjama’s en beddengoed elke dag tot de infectie voorbij is.

Wie zeker weet dat zijn kind besmet is met de aarsmade en niet bijvoorbeeld met de spoel- of lintworm, kan daarnaast medicijnen gebruiken. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen en de medicatie tijdig te herhalen. Op die manier kan worden uitgesloten dat er nog larven aanwezig zijn – de ontwikkeling van ei tot larve duurt namelijk veertien dagen.

Spoelworm

Hoewel het waarschijnlijk bij de meeste worminfecties om een aarsmadeinfectie zal gaan, kan een kind ook besmet raken met de spoelworm. De eitjes van deze maximaal veertig centimeter lange worm komen het lichaam eveneens binnen via besmette aarde, water of voedsel. De symptomen zijn echter geheel anders dan bij de aarsmade. Een kind heeft geen last van jeuk, maar is misselijk, duizelig en verliest zijn eetlust. Soms is er sprake van een koliekachtige buikpijn, een opgezette buik of diarree. Voor diagnose en behandeling is een bezoek aan de huisarts het beste.

Meer kwaaltjes en ziektes waar je kind last van kan hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.