Handige huisregels voor je kind om de zomer door te komen

door: Soraya Vogelaar

Eindeloos achter een beeldscherm hangen en dagen in de pyjama spenderen: voor menig kind en jongere kan de zomervakantie zo makkelijk worden gevuld. Herkenbaar?  Een kind moet natuurlijk heerlijk kunnen genieten van de vakantie en ontspannen. Maar het kan ook handig zijn als er een aantal regels zijn waardoor een kind ook tijdens de vakantie een vast dagritme houdt. 

De boodschap: eerst bezig met de ontwikkeling en dààrna tijd doorbrengen op een scherm. Zo kunnen kinderen en tieners eerst even wat taken uitvoeren voordat het tijd is om online spelletjes te spelen of door social media te scrollen. Hiervoor kun je algemene taken zoals het huishouden en de uiterlijke verzorging in opnemen. En daarnaast ook ‘taken’ toevoegen die de ontwikkeling van je kind op gang houdt. 

Moeten kinderen en tieners eerst even wat taken uitvoeren voordat het tijd is om online spelletjes te spelen of door social media te scrollen.

Als we toch wat regeltjes gaan opstellen om de schermtijd iets meer te beperken bij je kind, kan dit lijstje met handige huisregels heel goed zijn.Door onder meer de volgende taken uit te voeren houden de kinderen hun ritme vast tijdens de vakantie. Voeg zelf toe of haal weg wat bij jullie gezin past. 
 

Algemene verzorging
– Het bed opmaken
– Ontbijten
– Douchen en aankleden
– Tanden poetsen
– Haren kammen

Ontwikkeling
– Een half uur lezen
– Een half uur schrijven of tekenen
– Kamer opruimen; dit kan de eigen slaapkamer zijn maar bijvoorbeeld ook de woonkamer
– Minimaal een half uurtje buitenspelen
– Iets creatiefs doen zoals lego bouwen of een zandkasteel maken
– Iemand helpen in het gezin, in het begin kun je deze taken zelf bepalen. Op den duur kan je kind zelf vragen of er iets is dat hij of zij voor jou (of iemand anders in het gezin) kan doen. 

Als dit allemaal gebeurd is, is het dan eindelijk tijd om televisie te kijken, op het mobieltje te zitten of iets te spelen op een tablet.

Reageer op artikel:
Handige huisregels voor je kind om de zomer door te komen
Sluiten