Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Hartsvriendin zoeken op een nieuwe school

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Wat het beste zal zijn voor jullie dochter is moeilijk te zeggen. Je weet hoe de situatie nu is: jullie dochter heeft één vriendin op haar school. Het is geen hartsvriendin en dat mist ze. In de buurt wonen veel kinderen maar omdat je dochter niet op hun school zit, valt ze een beetje buiten die groep. Ze heeft daar verdriet van.

Hoe de situatie op de nieuwe school zal zijn, kan niemand voorspellen. Wellicht vindt ze daar meer aansluiting en wordt het spelen met kinderen in de buurt daardoor makkelijker. Die kans is zeker aanwezig. Je schrijft echter ook dat je dochter kritisch is en afwachtend. Ze is meer op zoek naar die ene echte hartsvriendin, maar misschien vindt ze die op haar nieuwe school helemaal niet.
Ik raad je aan om regelmatig eens een gesprekje met je dochter te voeren over deze vraag. Maak er geen kruisverhoor van maar toon oprechte interesse op vertrouwelijke momenten.

Probeer samen te ontdekken waar je dochter behoefte aan heeft en waar de behoefte van een hartsvriendin vandaan komt. Waarschijnlijk ligt er een stukje onzekerheid of zelfs een laag gevoel van eigenwaarde aan ten grondslag.

  • Maak je dochter ervan bewust dat er veel meisjes zijn die graag een vriendinnengroepje vormen zodat er altijd wel iemand vrij is om een speelafspraak te maken. Misschien kan zij ook de voordelen hiervan inzien.
  • Probeer je dochter te overtuigen dat het beter is om minder op zoek te gaan naar een echt hartsvriendinnenverbond. Ze zou verschillende meisjes een kans moeten geven. Je kunt iemand pas echt goed leren kennen als je ook eens met zijn tweeën afspreekt. Een hechte vriendschap moet groeien. Het is zelden op het eerste gezicht raak.
  • Het feit dat een vriendin ook eens met een ander meisje gaat spelen, wil niet zeggen dat ze geen echte vriendin van je dochter is.
  • Probeer ook zelf overtuigd te raken dat een hartsvriendin geen must is. Je dochter voelt heel goed aan wanneer jij ook die hartsvriendin voor haar wil vinden. Dit project even loslaten zal haar rust brengen.

De overstap naar een andere basisschool is ingrijpend en niet iets wat je al te vaak in een kinderleven zou moeten doen. Je weet wat je nu hebt en je weet niet wat je ervoor terug krijgt. Het kan zijn dat je minder tevreden bent met de leerkracht, de groepsgrootte, het pedagogisch klimaat of de kwaliteit van het onderwijs. Ik raad je aan om voordat je een overstapt maakt, ook onderzoek te doen naar deze zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hartsvriendin zoeken op een nieuwe school
Sluiten