Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Hartsvriendinnen uit elkaar gezet

antwoord

Meisjes kunnen vaak heel hechte één op één vriendschappen hebben. Soms komen er al koppeltjes binnen in de kleuterschool. Het is als ouder fijn om te zien hoe twee kinderen zo veel plezier met elkaar hebben en elkaar uren kunnen vermaken zonder een onvertogen woord.
Gevoelens als ‘samen zijn we sterk’ en ‘we hebben altijd elkaar nog’ geven meisjes een gevoel van zelfvertrouwen en veiligheid. Er ontstaat een soort volledige loyaliteit waar geen mens tussen lijkt te kunnen komen.

Op de basisschool ontdekken de meiden ineens dat andere meisjes uit de klas aandacht vragen en ook interessant zijn. Maar omdat meisjes een sterk inlevingsgevoel hebben en graag lief gevonden willen worden, zullen ze niet snel hun hartsvriendin in de steek laten en een speelafspraak maken met een ander meisje. Zeker wanneer ze in de vriendschap druk ervaren om trouw te zijn aan het ‘hartsvriendinnen-verbondschap’ dat al vaak zo is benoemd door henzelf en de omgeving. Tussen de moeders ontstond misschien ook vriendschap, of deze was er al voordat de meisjes vriendinnen werden.

Als leerkracht maak je dit soort koppeltjes mee. Het is mooi om te zien, maar je ziet soms ook meer dan een ouder! Je ziet bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen dat er groepjes worden gevormd en dat er vriendinnen bijkomen. Dit zijn niet direct hartsvriendinnen, maar ze zijn zeker interessant genoeg om ook eens mee af te spreken. Je ziet tijdens het vrij samenwerken of de gymles dat er altijd een soort druk tussen beiden is om een vast koppeltje te blijven. Er ontstaan niet direct conflicten, maar je ziet wel dat deze druk soms als benauwend wordt ervaren. Vaak wordt je vermoeden tijdens een oudergesprek bevestigd en geeft één van de ouders aan deze druk te herkennen. De leerkracht kan dan beslissen om de twee uit elkaar te halen bij een groepswisseling.

Het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat dit op deze manier is verlopen bij jullie. Maar uit je verhaal blijkt dat de vriendin van je dochter de splitsing ook wel spannend vond. Waarschijnlijk had zij, meer dan jouw dochter, behoefte aan het ontdekken en onderzoeken van andere vriendschappen. Zij kreeg nu meer de vrijheid dat te doen zonder jouw dochter te kwetsen. Een hartsvriendin hebben is prachtig, maar het is ook goed om te ontdekken wat deze vriendschap aan kan. Soms is het nodig om deze meisjes te helpen, omdat hun loyaliteit ten opzichte van elkaar een obstakel is geworden dat hen belemmert nieuwe vriendschappen te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hartsvriendinnen uit elkaar gezet
Sluiten