redactie
redactie Gezondheid 21 juni 2018

Hazenlip

Een ander woord voor hazenlip is schisis. Het betekent letterlijk: spleet. Kinderen met deze aandoening hebben een spleet in de lip, de kaak of het gehemelte. Bij sommige patiënten is alleen de bovenlip niet gesloten, bij anderen loopt de spleet door naar de kaak en het gehemelte.
Een hazenlip of schisis is de meest voorkomende aangeboren afwijking in het gezicht. Eén tot twee op de duizend baby’s wordt geboren met deze aandoening.

Hoe komt het?

Een schisis ontstaat tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Iedere baby heeft dan spleten in het gezicht. Normaal smelten de delen samen, maar bij sommige kinderen gebeurt dat niet. Dat kan door erfelijke oorzaken komen, maar ook als de moeder ziek is, bepaalde medicijnen gebruikt of overmatig rookt of drinkt.

Gevolgen

Een schisis heeft invloed op alle mond-, neus-, en oorfuncties. Gehoor- spraak- en ademhalingsproblemen kunnen ontstaan. Ook zijn schisispatiënten sneller verkouden. Vaak missen ze tanden of heeft hun gebit een andere vorm of grootte. Soms gaat een hazenlip gepaard met andere aangeboren afwijkingen, zoals klompvoeten, hartstoornissen of een verminderde intelligentie. Bovendien kan een negatief zelfbeeld ontstaan, omdat een kind met een hazenlip er anders uitziet dan leeftijdgenootjes.

Wat doe je eraan?

Kinderen met een hazenlip moeten tijdens hun kindertijd vaak naar het ziekenhuis en ondergaan veel operaties, vaak door plastisch chirurgen.

Websites:

www.schisis.nl
BOSK; de Bond Ouders Spastische Kinderen. Deze vereniging zet zich in voor mensen met een motorische handicap en mensen met andere aandoeningen, zoals spraakstoornissen en schisis.

Reageer op artikel:
Hazenlip
Sluiten