Heeft je kind een wiskundeknobbel?

Benieuwd of je kind een wiskundeknobbel heeft? Volgens onderzoek kun je dit al vroeg constateren. Het blijkt namelijk mogelijk om bij een kind van zes maanden oud te analyseren of hij later goed zal zijn in wiskunde.

Dit blijkt een studie van de Emory University in de Verenigde Staten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat door het meten van het ruimtelijk inzicht van een zes maanden oude baby kan worden voorspelt hoe goed hij zal zijn in wiskunde op de leeftijd van vier jaar.

Visueel-ruimtelijk inzicht

Voor de studie werden 63 baby’s onderzocht, in de leeftijd van zes tot en met dertien maanden. De kinderen werden getest op hun visueel-ruimtelijk inzicht, oftewel het vermogen om objecten te transformeren en roteren in de ‘mentale ruimte’. Deze mentale transformatie wordt beschouwd als een belangrijk kenmerk van ruimtelijke intelligentie.

Eye-tracking technologie

Om het ruimtelijk inzicht van de baby's goed te kunnen onderzoeken werd er gebruik gemaakt van eye-tracking technologie. De kinderen kregen twee verschillende videostreams te zien. Beide streams lieten een serie van twee gelijksoortige vormen zien (vergelijkbaar met Tetris) en in elke serie werd de oriëntatie veranderd. In één van de video streams werden de vormen in elke derde serie gespiegeld. In de andere stream juist niet. Met de eye-tracking technologie werd bijgehouden naar welke video stream de baby’s keken en voor hoe lang.

Uitkomsten

Van de onderzochte kinderen kwam 84 procent op vierjarige leeftijd terug om opnieuw getest te worden. De deelnemers werden ook deze keer getest op het vermogen van mentale transformatie, samen met de beheersing van symbolische wiskundeconcepten. Uit de resultaten bleek dat de kinderen die als baby vooral keken naar de gespiegelde serie beter waren in de mentale transformatie, maar ook beter waren in het oplossen van wiskundige problemen.

Onderwijs verbeteren

Waarom dit onderzoek nuttig is? Met de resultaten willen de onderzoekers het wiskundig onderwijs voor kinderen op jonge leeftijd te verbeteren. Ook kunnen kinderen die veel moeite hebben met wiskunde door de nieuwe inzichten beter geholpen worden.

Bron: Daily Mail

Reageer op artikel:
Heeft je kind een wiskundeknobbel?
Sluiten