Redactie
Redactie Beweging 19 jun 2018

Heel veel sporten

antwoord

Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach:
Dat klinkt als een sportieve dochter die enorm geniet van alles wat ze doet. Wanneer is het nog leuk en wanneer worden al die leuke maar wel verplichte bezigheden gedurende de week te veel voor een kind?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, vind ik. Het verschilt per kind en per situatie. En het is ook net hoeveel geld jullie willen en kunnen uitgeven aan activiteiten voor je kind.

Om te bepalen hoeveel hobby’s en sporten ‘goed’ zijn voor je kind, kun je het volgende in overweging nemen:

  1. Voor mij staat voorop dat school niet lijdt onder de naschoolse activiteiten. Lukt het haar om alles te combineren? En hoe zal het zijn als ze wat ouder is? Als ze straks huiswerk krijgt, is het wellicht te veel en dan kan het best lastig zijn om met een aantal sporten te stoppen. Misschien is het goed om dit nu wel vast met haar te bespreken. Dat ze weet dat ze op den duur wellicht iets moet kiezen.
  2. Je kunt ook kijken naar de hoeveelheid tijd die er overblijft om lekker thuis te zijn, tijd met jullie te hebben of te spelen met vriendinnetjes en vriendjes. Is dat voldoende? Voor haar, maar ook voor jullie? Echt contact met en aandacht voor je kind is voor vele zaken goed. Voor jullie band, voor medewerking en een gezellige sfeer, voor beter contact tussen broertjes en zusjes. Bovendien zijn momenten van even niks (fysieks) hoeven ook belangrijk. Zijn die er voldoende?
  3. Het is voor kinderen prima als ze van jongs af aan leren dat er heel veel leuke dingen zijn, maar dat je soms ook keuzes moet maken. Een afspraak met haar maken wat er maximaal gedaan mag worden, vind ik een goed idee. Wil ze toch andere dingen? Dan kan ze komend jaar wisselen. Zo leert je kind dat niet alles kan en ze leert kiezen voor wat ze echt graag wil, een prima les!
  4. Als je op een sport zit, horen daar ook verplichtingen bij. Je bent aanwezig en zegt niet ‘zo maar’ af. Anders dupeer je o.a. team- of trainingsgenoten. Kan jullie dochter dit waarmaken met alle verplichtingen rond de sporten? Goed om naar te kijken met elkaar.

Sommige kinderen zijn lekker energiek en actief, en vinden veel bewegen en veel bezigheden gewoon heel fijn. Ik zou het in ieder geval elk jaar even opnieuw samen met haar bekijken en zo inschatten of het wel of niet te veel wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Heel veel sporten
Sluiten