Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Heimwee naar vader op boot

antwoord

Tja, het is ook niet niks om je vader steeds zo’n tijd te moeten missen. Helaas is zijn regelmatige afwezigheid een feit, dus het is zaak om je dochter te helpen er zo goed mogelijk mee te leren omgaan. Toon begrip voor haar gevoel. Erken dat het moeilijk is en geef aan dat je snapt dat ze er veel moeite mee heeft om hem te missen. Zonder hier erg dramatisch in mee te gaan. Maak met z’n drieën een plan om tijdens de periode dat hij weg is hem zo min mogelijk te missen. Wat kunnen jullie allemaal bedenken om het iets makkelijker te maken? Wat kan haar helpen? Laat haar zelf goed meedenken en draag ideetjes aan. 

Hieronder wat ideeën die wellicht kunnen helpen:

  • Schaf een kalender of agenda aan (of maak er één). Deze kalender komt op haar kamer te hangen en hier worden alle bijzondere momenten rond het thuis zijn en weg zijn van papa in vermeld (zie alle ideeën hieronder). Hou allereerst bij wanneer hij weg is en wanneer hij er weer is. Dat kan houvast geven. 
  • Ook kan je dochter bijzondere dingen of gebeurtenissen elke dag opschrijven op de kalender in de periode dat haar vader weg is. Zodra hij dan terug is, dan kunnen ze dat samen doorlopen, zo mist hij niks! 
  • Plan op de dag dat hij er weer is, iets leuks in. Bespreek elke keer voor vertrek wat voor leuks het wordt. Zo kan ze daar naar uit kijken.
  • Bedenk samen een vast afscheidsritueel. Laat haar meedenken hoe ze dat wil en wat ze prettig vindt. Zo komt er lijn in. Ook dit kan houvast geven en de overgang makkelijker maken.
  • Spreek tijdens zijn afwezigheid een paar vaste momenten af waarop ze met jou mag praten over het missen van papa. Op de andere dagen probeert ze sterk te zijn. Zo structureer je het een beetje, wat kan helpen om niet in het rot gevoel te blijven hangen, maar er wel de nodige aandacht voor te hebben.
  • Bedenk een paar vaste momenten in de periode van afwezigheid dat er een verrassing van papa is: een klein cadeautje, iets lekkers, een briefje, een kaart. Papa maakt dit vooraf en stopt het in een doos met de datum van openmaken erop. Zo heeft ze steeds iets om naar uit te kijken en voelt het alsof ze dicht bij hem is. Als ze het leuk vindt, kan ze zoiets ook voor hem doen.
  • Misschien is het prettig om gedurende zijn afwezigheid elke dag die voorbij is af te vinken op de kalender.
  • Spreek – als dit mogelijk is – vaste contactmomenten met haar vader af. Zo weet ze waar ze aan toe is. Op de kalender kan ze ook noteren (of op een apart lijstje) wat ze tegen hem wil zeggen als er gebeld/gemaild wordt. Zo kan ze het niet vergeten.
  • Misschien vindt ze het leuk om een papa-doos te maken. Als ze het even moeilijk heeft kan ze die pakken. Daarin zit bijvoorbeeld een leuke foto van hem, eerder gekregen briefjes, een shirt dat naar hem ruikt, et cetera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Heimwee naar vader op boot
Sluiten