Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 15 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Tessa (35): ‘Mijn dochter heeft heimwee, daarom gaan we niet op vakantie’

Heimwee kan heel heftig zijn voor een kind en het kan zich heel eenzaam voelen, ook al ben je als ouder in de buurt. Er is een verschil in soorten heimwee, dat wordt ook wel hondenheimwee en kattenheimwee genoemd. Honden missen vooral hun baasje als ze van huis zijn (te vergelijken met het missen van ouders) terwijl katten hun vertrouwde plek (thuis) missen. De dochter van Tessa heeft last van kattenheimwee en daardoor gaan ze deze zomer niet op vakantie.

Tessa (35): “Mijn dochter is nu acht jaar, maar dat ze zich ergens anders niet prettig voelt, dat merkten we al toen ze een jaar of twee, drie was. Als we dan een weekje bij mijn schoonmoeder gingen logeren, werd ze na een dag of drie wat stiller en meer teruggetrokken. Ze werd hangerig en huilerig en zei dat ze haar eigen speelgoed miste. Ook miste ze haar eigen bed, de bank en haar knuffels. Altijd wanneer we weg zijn geweest en weer thuis komen zegt ze: ‘Wat fijn om weer in ons eigen huisje te zijn, hè mama?’, en ze leeft dan weer helemaal op.

Eigenlijk krijgt ze altijd wel heimwee

Een weekendje weg gaat vaak prima, maar een week is eigenlijk al te lang voor haar. Na een paar dagen merk je aan haar dat ze zich naar gaat voelen. Het is niet zo dat ze op vakantie gaan of ergens logeren niet leuk vindt, maar toch voelt het niet fijn in haar buik, zoals ze zelf zegt. Wanneer we toch een keer voor langere tijd weg gaan, doen we er alles aan om het voor haar fijn te maken. Zo mag ze al haar lievelingsknuffels meenemen, net als haar kussen en soms haar dekbed. En wat van haar favoriete speelgoed. We bereiden haar voor en vertellen waar we heen gaan, voor hoe lang en wat we gaan doen.

Mocht ze dan toch heimwee krijgen, wat eigenlijk meestal wel gebeurt, dan luisteren we naar haar en zijn we er voor haar. Vaak gaat het dan na een tijdje wel weer wat beter en gaan we weer wat leuks doen om haar wat af te leiden. Op die manier helpen we haar erdoorheen, want het is niet zo dat ze naar huis wil. Maar door de heimwee toch ook weer wel…

Ze weet wat ze nodig heeft op zo’n moment

We hebben besloten dat we dan ook niet op vakantie gaan deze zomer. Wel zijn we lekker drie weken vrij met haar en gaan we allemaal dingen doen die ze leuk vindt. Zij mag kiezen, en wij kiezen ook wat dingen die we graag willen doen. Zo maken we er toch een fijne vakantie van. Wel gaan we tijdens andere, kortere schoolvakanties op vakantie. Vaak een paar dagen en soms iets langer, maximaal twaalf dagen. Dat is eigenlijk te lang voor mijn dochter, maar ergens hebben we de hoop dat ze er met onze steun uiteindelijk toch overheen groeit.

Nu ze acht is weet ze gelukkig heel goed wat ze ‘heeft’ en kan ze goed verwoorden wat ze op een heimwee-moment nodig heeft. Soms is dat even alleen zijn, soms is het dichtbij ons zijn. Soms moet ze even huilen en dan troosten we haar en dan gaat het vaak wel weer wat beter. We zijn nog nooit naar huis gegaan tijdens een vakantie, want diep in haar hart wil ze dat zelf ook helemaal niet. Boos worden we ook niet, want ze kan hier helemaal niks aan doen. We proberen dan ook zo veel mogelijk te genieten en de momenten dat het even niet gaat, die mogen er ook zijn.”

Wat kun je doen als je kind heimwee heeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.