Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Heimwee na verhuizing

antwoord

Verhuizen is voor de meeste mensen een ingrijpende gebeurtenis, maar zeker voor (jonge) kinderen. Zij hebben niet zelf de keus gemaakt te vertrekken en snappen en beseffen op deze leeftijd nog niet helemaal wat er allemaal gebeurt. Ondanks een goede voorbereiding blijft het spannend. Het kan heel goed zijn dat een kind eerst in al het nieuwe meegaat en pas na een tijdje als alles een beetje tot rust komt, beseft wat er eigenlijk gebeurd is. En dat dit vanaf nu echt zo blijft. Dat kan zorgen voor het plotselinge terugverlangen naar het oude vertrouwde: het huis, de kinderen en de buurt. Dat is bekend voor ze en veilig. Het lijkt erop dat jullie al heel veel hebben gedaan om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen voor jullie zoon, dat is een heel belangrijke eerste stap om je kind te helpen met aanpassen. 

Hierbij nog enkele ideeën om hem te helpen bij zijn huidige emoties: 

  • Je hoeft je niet direct zorgen te maken; een periode als deze kan er heel goed bij horen. Geef je kind de tijd te wennen.
  • Blijf de emoties van het kind benoemen en blijf ook begrip tonen voor zijn emoties. Zeg dat je snapt dat het spannend/moeilijk is. Laat blijken dat wat hij voelt oké is en dat het erbij hoort. Laat hem maar vertellen wat hij mist en wat hij zou willen. Ga er niet te veel in mee en maak het niet zwaarder dan het is. 
  • Benoem dat jij en de rest van de familie ook moeten wennen en soms het oude huis missen. Vertel ook dat heel veel kindjes het een tijdje nog moeilijk vinden om te wennen. Zo laat je het kind weten dat het niet raar is dat hij deze gevoelens heeft. 
  • Blijf leuke/positieve dingen benoemen. Zo trek je zijn verdrietige emoties weer naar het positieve en het heden. 
  • Je kunt een soort afscheidsritueeltje bedenken van het oude huis: een mooie foto in een lijstje, een doos met herinneringen aan de tijd daar, een tekening maken. Zoek samen met je kind naar een idee hiervoor. En wat zou hem helpen om het los te laten en hier te wennen? Laat je kind meedenken, vaak komt het zelf met heel leuke/goede oplossingen. 
  • Om het verdriet binnen de perken te houden kun je een afspraak maken voor de komende tijd: een vast moment waarop hij verdrietig mag zijn of mag praten over het oude huis en alles wat erbij hoort. Tijd voorbij? Dan bedenk je bijvoorbeeld samen wat er leuk is aan de nieuwe plek. Zo hou je het behapbaar voor een jong kind. 
  • Indien mogelijk (en je kind het zelf wil) kun je af en toe afspreken met vriendjes uit de oude buurt. Een stukje vertrouwdheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.