Redactie
Redactie Bijbaantjes 19 jun 2018

Heitje voor karweitje verleden tijd?

Steeds minder kinderen doen klusjes om bij te verdienen. In 2011 verdiende nog 61 procent van de kinderen bij met klusjes als de auto wassen of grasmaaien, terwijl nu nog maar 49 procent wat geld bij verdiend. Dit blijkt uit het onderzoek van ‘Wijzer in geldzaken’, onderdeel van het ministerie van Financiën.

Steden

Vooral in steden zien we een sterke afname van kinderen die klusjes doen om een extra zakcentje te verdienen. Buiten de steden steken kinderen relatief vaker de handen uit de mouwen. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna duizend kinderen van 8 tot en met 11 jaar. Kinderen die nog wel bij willen verdienen vragen aan bijvoorbeeld buren of ze klusjes mogen doen tegen betaling of krijgen van hun ouders wat geld om te stofzuigen, de lege flessen weg te brengen of de auto te wassen.

Zakgeld

De afname van het aantal kinderen dat klusjes doet, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat veel kinderen tegenwoordig zakgeld krijgen. Maar liefst 80 procent van de kinderen van 8 tot 11 jaar krijgt zakgeld van hun ouders. Van de 20 procent die dit niet krijgt, geeft 7 procent van de ouders aan dat ze dat niet kunnen betalen. De meeste kinderen krijgen hun zakgeld contant. 25 procent van de kinderen heeft een eigen bankrekening waar het geld op gestort wordt.

Sparen

Veel van de kinderen die zakgeld krijgen, sparen een deel van dit geld. 86 procent spaart minstens de helft van het zakgeld op. De overige 14 procent geeft het geld meteen uit aan leuke dingen. Zo koopt twee derde van de kinderen speelgoed van het geld. Jongens kopen vaak nieuwe computerspellen, terwijl meisjes vaker boeken en tijdschriften kopen. Kijk hier wat bijna alle jongens en meisjes het liefste kopen van hun zakgeld en hoeveel ze gemiddeld krijgen volgens een ander onderzoek.

Zakgeld calculator

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind? Klik hier voor een handige zakgeld calculator waarmee je per leeftijd kunt berekenen wat je je kind zou kunnen geven.

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Heitje voor karweitje verleden tijd?
Sluiten