“Helft ouders blij dat kind weer naar school gaat”

Ben je blij als de zomervakantie er op zit en je kind weer naar school gaat? Je bent echt niet de enige. Volgens een onderzoek kijkt maar liefst 51 procent van de ouders uit naar het moment dat het 'normale' leven weer begint.

Eindelijk zomervakantie

Van tevoren kijken de meeste ouders en kinderen uit naar de zomervakantie; lekker een paar weken geen ochtendstress, samen op vakantie en leuke dingen doen. Maar voor veel ouders geldt dat er een moment komt, dat ze het wel weer mooi vinden geweest met alle gezelligheid en uitzien naar het begin van het schooljaar. De inspiratie voor leuke uitstapjes is op, de kinderen beginnen zich te vervelen en je begint te verlangen naar een normaal dagelijks ritme, waarbij de kinderen doordeweeks naar school gaan.

Duur ideale zomervakantie

Blink Uitgevers deed in 2012 onderzoek onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs met als onderwerp de zomervakantie. Aan zowel kinderen als ouders werd bijvoorbeeld gevraagd hoelang hun ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Toch is ruim de helft van de kinderen blij om weer naar school te gaan na de vakantie; ze missen hun klasgenootjes.

Een goede voorbereiding

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteedt tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen.

Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt, kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken, zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ JM-schoolcoach Nathalie van Thiel zette tips op een rijtje om tijdens de vakantie spelenderwijs schoolwerk te oefenen.

Eerste schooldag

En dan is het eindelijk zover; de zomervakantie is afgelopen. De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag met de kinderen even stil bij de vakantie, zo blijkt uit het onderzoek. De helft van de kinderen doet op school het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele eerste schooldag in het teken van de zomervakantie. Een kwart van de kinderen heeft pech; voor hen is de eerste dag meteen een gewone schooldag. Nou ja, zitten ze meteen in het ritme. Vinden ze net als hun ouders misschien helemaal niet zo erg.

Beeld: Boredpanda.com

Reageer op artikel:
“Helft ouders blij dat kind weer naar school gaat”
Sluiten