redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Het groeit en bloeit

Nog niet zo lang geleden hadden we er in ons gezin allemaal niet zo’n moeite mee. Naakt rondlopen als we onder elkaar waren, was nooit zo’n probleem. Het was heel gewoon om van de badkamer naar de kast te lopen om een handdoek te pakken, een schone onderbroek uit de droger te halen of gewoon ’s ochtends mee te delen hoe laat school begon, dat allemaal in adams- en in mijn geval evakostuum. Toen ze kleiner waren, gingen we ook met z’n allen in bad, lagen ze bij ons in bed wakker te worden en eigenlijk was dat allemaal de gewoonste zaak van de wereld.

Maar tijden veranderen en jongens worden mannen en nu staan de zaken, of liever gezegd de zaakjes, er wat anders voor. De deuren van de badkamers (in Amerika heb je er minsterns drie of vier) gaan hermetisch op slot en de badhanddoeken bedekken hun mannelijke jongenslichamen van hun enkels tot hun kin.

Het doet me denken aan de tijd dat mijn broertje (de jongste met twee oudere zussen) in de pubertijd kwam. Als zussen waren we enorm nieuwsgierig wat er onder die grote handdoek te zien was, ook al omdat mijn broertje zo ‘grappig’ in paniek raakte wanneer we met z’n tweeën weer aan die handdoek trokken. Bloed irritant natuurlijk, twee oudere zussen! Maar jongens blijven jongens en broers zijn nu eenmaal broers.

Ondertussen is er namelijk wel een competitie gaande tussen nummer 2 en nummer 3. Het blijven toch jongens. Over wie het meeste okselhaar heeft en wiens piemel de grootste is. Nummer 1 heeft zijn jongere broers natuurlijk allang achter zich gelaten dus dat is sowieso geen winkans. Maar ik kan je vertellen dat het er soms hard aan toe gaat in de discussies over wat er allemaal groeit en bloeit onder de handdoek.

De moeilijkheid daarbij is dat ik me niet kan mengen in de discussie of de gemoederen tot rust kan brengen, want ik weet het simpelweg niet. Ik mag namelijk echt niks zien. Als ik de schone, net opgevouwen was hun kamers inbreng of ik kom ze welterusten wensen, voel ik me direct een ongewenst persoon en met de knuffels en omhelzingen ben ik tegenwoordig ook niet zo ruim meer bedeeld. Als ik per ongeluk (soms een beetje expres) de douche binnenloop, krijg ik de fles shampoo naar mijn hoofd. Dat heb ik dus ook al afgeleerd. ‘Chats’ met vriendinnetjes worden direct afgeschermd door een razendsnel tekstje met POS (Parent Over Shoulder).

En de spaarzame gesprekken die ik probeer te voeren over seksualiteit met nummer 2 – omdat ik vind dat dat wel een verantwoordelijkheid van ons als ouders is – worden weggewuifd of beantwoord met een simpel ‘boeien…’.

Ondertussen moeten we natuurlijk wel voortdurend de browser-geschiedenis checken omdat je als ouders van jongens echt wel weet dat er op internet spannende dingen gebeuren. En een beetje ‘damage control’ kan dan geen kwaad. Bovendien waren nummer 2 en 3 laatst aan het volleyballen in de tuin met een opgeblazen condoom (die ik al in de kast van nummer 1 heb gelegd), wat dan weer echt niet kan in Amerika.

Nummer 1 daarentegen is heel open. Die experimenteert erop los en vertelt daar ook over. In alle geuren en kleuren. Of het nu gaat om tongen, masturberen, condooms, stage 1, 2, 3 and 4 – we zijn redelijk op de hoogte. Gelukkig maar, want dan zijn we in ieder geval voorbereid op wat komen gaat bij de andere twee heren. Die laten het vast allemaal alleen aan elkaar weten.

Reageer op artikel:
Het groeit en bloeit
Sluiten