redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Het grote broer syndroom

Bink voelt zich de laatste tijd erg geroepen om mij te helpen. Bart is veel weg sinds hij zijn eigen sportschool heeft, dus dat is voor mij af en toe best druk met drie kinderen. Op sommige momenten ben ik hier heel blij mee. Ik zou ook bijna niet weten hoe ik het dan zonder Bink zou moeten. 

Bijvoorbeeld een speelgoedwinkel ingaan. Met Bink, Kit en Dex staat dat garant voor álles uit de schappen. Kit wil alles aanraken waar ze langs rent. Dat doet ieder kind, maar Kit trekt aan alles waar ze langs komt. En voor je het weet sta je nog van alles op te ruimen terwijl Kit al buiten loopt met een niet afgerekende kinderwagen.

Of je bent aan het afrekenen bij de kapper en ze spuit een flesje ‘beach look water’ tegen de toonbank. Terwijl je dit op je knieën met je mouw weg probeert te krijgen, wordt er achter je rug om een potje wax geopend dat Kit vervolgens op je rug uitsmeert.

Allemaal leuk voor de omstanders maar als moeder af en toe erg vermoeiend. Vooral omdat er soms dingen gewoon moeten gebeuren en ik niet altijd overal veel tijd voor heb.

Gelukkig heb ik dan vaak Bink mee die zodra Kit een sprint trekt erachter aan gaat en roept:
‘Ik haal haar wel mam!’
Dan kan ik ondertussen afrekenen en de schade herstellen.

Maar hem de verantwoordelijkheid geven heeft ook een andere kant: hij voelt zich nu ook geroepen om zich met andere zaken te bemoeien. Zo hoorde ik hem laatst tijdens het avondeten tegen Kit zeggen dat zij toch echt eerst een hapje moest nemen voordat ze mocht drinken. Ten eerste vond ik dit wel heel vreemd klinken van iemand die al sinds zijn eerste verjaardag geen avondeten meer eet – maar dat terzijde – het leek mij ook niet helemaal de bedoeling dat Bink zich gaat bemoeien met de opvoeding. Dus het is nu aan mij hier een tussenweg in te vinden zonder mijn grote hulp te verliezen.

Bink is een erg verantwoordelijke en zelfstandige jongen, dat komt denk ik ook wel door onze situatie. Maar het is voor hem wel fijn als hij zich nu nog niet druk hoeft te maken of zijn zus haar schoenen al aan heeft. Al wil hij dat zelf heel graag.

Om in zijn eigen woorden te spreken:
‘Ik wil gewoon een lief, aardig en behulpzaam persoon zijn.’
Nou dat ben je lieve Bink!

Reageer op artikel:
Het grote broer syndroom
Sluiten