Het kostbare kindergebit

Tanden wisselen, mondverzorging en een bezoek aan een jaarlijks bezoek aan de tandarts. We krijgen maar een keer een melkgebit en een keer 'grote mensen-tanden'. Het is daarom zaak om het van jongs af aan serieus te nemen en goed te onderhouden.

Het melkgebit is een bijzonder slimme oplossing van moeder natuur voor een ingewikkeld probleem: de groei. Tijdens de groei verandert elk deel van het lichaam. Botten, schedel, nagels: alles groeit mee. Dat wil zeggen, alles behalve het gebit. Tanden en kiezen zijn namelijk het hardste weefsel dat we hebben en dat weefsel is niet in staat om van vorm te veranderen. In de kleine mond van een kind past geen volwassen gebit. Vandaar dat we eerst een kleiner gebit krijgen, het melkgebit. Tot we eruit gegroeid zijn. Daarna ruilen we het in voor het blijvend gebit. Het gebit heeft verschillende functies: het zorgt ervoor dat we kunnen bijten en ons eten kunnen vermalen, zodat het goed verteerd kan worden. Het helpt ons om duidelijk te praten. En het beïnvloedt de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit.

Het melkgebit

Het kind heeft een compleet melkgebit bestaande uit acht melksnijtanden, vier melkhoektanden en acht melkkiezen. Er is een aantal redenen om het melkgebit goed te verzorgen en gaaf te houden:

  • Met pijnlijke kiezen kan een kind slecht kauwen en dat heeft gevolgen voor de spijsvertering.
  • Iedere tand en kies van het melkgebit houdt een plekje vrij voor zijn opvolger. Als een melkkies eerder verwijderd moet worden, kan de blijvende kies bijvoorbeeld scheef doorkomen.
  • Een slechte verzorging kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken.
  • Een ontsteking in het melkgebit kan het blijvend gebit aantasten.

Het wisselgebit

De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. Het doorbreken van de tanden en kiezen van het blijvend gebit gaat volgens een bepaald patroon. Eerst maken de melksnijtanden plaats voor de nieuwe blijvende tanden. De opvolger lost als het ware de wortel van de melktand op, waardoor de tand losraakt en uitvalt. Meestal breekt rond dezelfde tijd de eerste blijvende kies door. Die wisselt niet, maar komt er gewoon achter de laatste melkkies bij. Hierdoor ligt deze een beetje verscholen.

In de periode tussen de 9 en 12 jaar wisselen de melkkiezen voor de blijvende kleine kiezen. De tweede grote blijvende kies verschijnt als een kind 11-12 jaar is. Als nieuwe kiezen doorkomen, zwelt vaak het tandvlees op. Het kan pijn doen, maar dit is geen reden tot ongerustheid.

De verzorging

De verzorging van de blijvende tanden en kiezen is erg belangrijk. De nieuwe blijvende kiezen hebben een sterk geribbeld kauwvlak, waar makkelijk voedselresten in kunnen achterblijven. Dat kan op den duur leiden tot het ontstaan van een gaatje. Daarom is het belangrijk te letten op de eet-, drink- en poetsgewoontes van je kind. De tandarts kan ook een laagje plastic over het kauwvlak plakken, zodat het geribbelde oppervlak mooi glad wordt. Sealen heet dat.

Het blijvend gebit

Tussen de 18 en 21 jaar breken als laatste de verstandskiezen door. Niet iedereen krijgt verstandskiezen. Het melkgebit en het blijvende gebit verschillen in een groot aantal opzichten van elkaar. Zo zijn de blijvende tanden donkerder, soms wat geler van kleur. Poetsen helpt niet om de tanden lichter van kleur te krijgen.

De gevaren

Er worden voortdurend aanvallen gedaan op een in aanleg gaaf gebit. Immers kinderen zijn gek op snoep en limonade. Ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk veel suiker in. Maar lang niet iedereen weet dat in veel zoete producten ook zuren zijn verwerkt. Je proeft ze niet, want de zoete smaak overheerst. Maar die zuren in voeding en dranken veroorzaken wel een ander probleem voor het kindergebit: tanderosie.

 

Reageer op artikel:
Het kostbare kindergebit
Sluiten