Redactie
Redactie Mediagebruik 21 jun 2018

Het mobieltje als oppas

Mobiele telefoons voor kinderen vanaf 4 zijn al ruim een jaar in de handel. Toch zie je ze op straat nog nauwelijks. Zijn ouders en kinderen eigenlijk wel toe aan een Foony, Buddy Bear of i-Kid?

Monique Verweij is moeder van twee kinderen. Soms zijn ze met het hele gezin een weekendje weg en verblijven ze in een hotel. Als de kinderen ’s avonds slapen, gaan vader en moeder een hapje eten in het restaurant. Een Buddy Bear-telefoon vergezelt de kinderen op de slaapkamer. Terwijl het echtpaar Verweij het hoofdgerecht naar binnen werkt, fungeert de kindertelefoon als babyfoon. Een gewone babyfoon was geen oplossing, ondervond Verweij. ‘Die werken niet altijd in hotels.’ ?Ook thuis wordt de kindertelefoon gebruikt. ‘De jongste van 4 is heel makkelijk met techniek.’ Hij kan kort alleen thuisblijven als er bijvoorbeeld een boodschap gehaald moet worden. ‘Als ik even vijf á tien minuten weg moet, hoef ik hem niet mee te slepen.’

Maar de telefoon dient niet alleen het gemak van de ouders, legt Verweij uit. ‘Het is ook een manier om hem wat zelfstandigheid bij te brengen.’ Tijdens haar afwezigheid belt haar zoontje geregeld. ‘Dan wil hij gewoon even kletsen, hij vindt het spannend om een eigen telefoon te hebben.’?Te groot voor servet, te klein voor tafellaken. De babyfoon zijn ze allang ontgroeid, maar een échte mobiele telefoon? Tja, misschien nog even een paar jaar wachten. Het zijn de overwegingen van een ouder die zijn kind wel de wijde wereld in wil laten trekken, maar hem het liefst ook binnen handbereik houdt. Deze ouders kunnen tegenwoordig kiezen voor een mobiele telefoon voor kinderen. Zo’n telefoon is een simpele variant van een echte mobiele telefoon; het kind kan alleen een paar voorgeprogrammeerde toetsen indrukken. Mama, papa, oma en de oppas kunnen met een simpele druk op de knop gebeld worden. Sommige kindermobieltjes kunnen ook als babyfoon gebruikt worden.?

Doodbloedende hype

Leuk en handig allemaal, maar de kindermobieltjes kunnen ook op kritiek rekenen. Onzin, zo’n kindermobieltje, zeggen velen. Op een gegeven moment moet je als ouder je kind los durven laten. En de jongsten van 4 en 5? Wat als je ze uit het oog verliest? Stom, ouders moeten gewoon goed op hun kroost letten, luidt de kritiek. En waarom niet je 06-nummer op hun hand schrijven?

Veel ouders zien de kidsmobiel dus niet zitten. Dat blijkt ook uit de verkopen. ‘De kindermobiel is een hype die langzaam doodbloedt,’ zegt Roy de Feber van de onafhankelijke website Telecomsite.nl.?‘Verkopers kunnen de toestellen niet kwijt, waardoor ketens met grote voorraden blijven zitten.’ En de enkeling die wel koopt, koopt impulsief, en gebruikt het toestel daarna nauwelijks meer, ziet De Feber.?Misschien heeft het te maken met de veiligheid van de kindermobieltjes, vermoedt hij. De Engelse gezondheidsraad adviseerde begin 2005 dat kinderen jonger dan 8 uit voorzorg beter geen mobiele telefoon kunnen gebruiken. Kinderen hebben een veel dunnere schedel die de warmtestraling niet weert, aldus de raad. Maar wetenschappelijk bewijs was er niet. De Nederlandse gezondheidsraad ziet dan ook geen reden de kindermobiel af te raden.

Met een knipoog verwijzen creatieve ouders naar een gezondere ‘oplossing’: ieder kind zijn eigen TomTom op zijn driewieler, om zelf de weg naar huis terug te vinden. Hoeven ze niet meer te bellen. Maar de kritiek doet ouder Monique Verweij niet veel. ‘Het komt gewoon voor dat je soms even vijf minuten weg moet. En 24 uur op de lip van je kind zitten, lijkt me ook niet gezond.’ l

Soorten mobieltjes

In Nederland zijn er drie mobieltjes voor jonge kinderen te koop: Foony (€ 29,95), Buddy Bear (€ 99,-) en i-Kids (€ 129,-). De telefoons zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Met vijf voorgeprogrammeerde telefoonnummers moet het makkelijker zijn voor kinderen om hun ouders of verzorgers te bellen. Zowel de Buddy Bear als de i-Kids kan als babyfoon gebruikt worden, zonder dat het kind het merkt. De i-Kids heeft optioneel een GPS-systeem (voor € 15,- per maand), waardoor ouders via internet, i-mode of sms kunnen zien waar hun kind uithangt. Ook kan bij de i-Kids een ‘veilige zone’ worden ingesteld waarbinnen een kind zich vrij mag bewegen, bijvoorbeeld het speelgebied rondom het huis. Wanneer het kind de veilige zone verlaat, krijgt de ouder onmiddellijk een sms’je met daarin de exacte locatie waar het kind zich bevindt.

Reageer op artikel:
Het mobieltje als oppas
Sluiten