Loes Koster
Loes Koster Opvoeden 14 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Theatertip (5+) voor de zomervakantie: Het Prinsensprookje

Theatermaker Tim Schouten (24 jaar) vond het tijdens zijn jeugd moeilijk om zijn geaardheid te accepteren. Om homoseksualiteit te helpen normaliseren maakt hij nu een muziektheatervoorstelling voor kinderen vanaf 5 jaar. ‘Het Prinsensprookje’ is deze zomer te zien op de rondreizende Kinderparade. We spraken Tim over zijn voorstelling.

De voorstelling, vol muziek en interactie met de kinderen in het publiek, gaat over Prins Harrie die van zijn ouders moet trouwen. Zijn ouders willen dat hij trouwt met Prinses Rosa, maar hij voelt daar helemaal niets voor. Hij gaat op zoek naar ‘de liefde’ en vindt die liefde uiteindelijk gewoon thuis, bij zijn beste vriend, waarna een groot feest wordt gevierd. Een positief verhaal dus, zonder strijd of gedoe, bedoeld om kinderen te laten zien dat je geaardheid helemaal geen issue hoeft te zijn.

Angst voor het onbekende

Tim groeide op in een kleine stad in Overijssel. Tim: “Tijdens mijn jeugd was homoseksualiteit iets totaal onbekends. Je zag het daar niet, had het er nooit over en sprak er al helemaal niet over als je zelf twijfelde aan je geaardheid. Ik was veertien toen ik mij realiseerde dat ik ‘anders’ was dan de rest en vond het moeilijk om dit te accepteren. Toen ik eenmaal uit de kast kwam heeft dat toch best wat struggles opgeleverd. mijn christelijke ouders moesten wennen aan het idee en vonden het ook nog moeilijk toen ik mijn vriend twee jaar geleden mee naar huis nam. Inmiddels zien ze niet meer alleen een jongen, maar gewoon een heel leuk mens waarmee ze het erg goed kunnen vinden.”

Kinderen veroordelen niet

Vorig jaar studeerde Tim af aan de theateropleiding van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waarna hij een master is gaan doen aan ArtEZ. Hij richtte zijn eigen theatergezelschap Dear T, op en presenteert met ‘Het Prinsensprookje’ zijn eerste grote voorstelling. Tim: “Ik vond het belangrijk om te laten dat dit óók kan, dat het prima is dat Prins Harrie uiteindelijk met zijn beste vriend trouwt. Volgens mij is het zo dat als je als jong kind al ziet dat dit ook normaal is, er veel minder van opkijkt als dit in je volwassen leven voorkomt of je later misschien zelf die gevoelens hebt. Kleine kinderen veroordelen dit niet, ze accepteren het gewoon als iets vanzelfsprekends.”

'Het Prinsensprookje' door Diederick Bulstra
‘Het Prinsensprookje’ door Diederick Bulstra

Praat erover met je kind

Tijdens Tims jeugd werd helemaal niet over homoseksualiteit gesproken. Tim: “Het is heel belangrijk dat je erover praat met je kind zodat je kind weet dat dat óók normaal is. Als je een homostel in de omgeving hebt, kun je dat als aanleiding gebruiken om dit een keer te bespreken. Leg uit dat niet ieder meisje op een jongetje valt, en andersom. Vertel je kind dat een jongen ook met een jongen kan trouwen, dat dat helemaal ok is. Mocht je ooit het vermoeden hebben dat je kind homoseksueel is dan kun je dit beter niet op de man af vragen. Dat komt vanzelf wel, als je kind daar klaar voor is.”

Kinderparade

Het Prinsensprookje is te zien vanaf 21 juli tijdens de Kinderparade, het middagdeel van de Parade in Amsterdam en Utrecht. Tim vindt het belangrijk dat kinderen meedoen tijdens de voorstelling: “Kinderen doen dingen waar wij weer op reageren, waardoor de voorstelling veel spontaner wordt. We spelen ook in het publiek zelf en op de tribune. Het verhaal speelt zich echt om hen heen af.” Na de zomer wil Tim met zijn voorstelling langs scholen buiten de grote steden, om zo bij te dragen aan de normalisering van homoseksualiteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Theatertip (5+) voor de zomervakantie: Het Prinsensprookje
Sluiten