Redactie
Redactie Gebit 19 jun 2018

Het verschil tussen cariës en tanderosie

Wat is het verschil tussen cariës en tanderosie? Hoe moet je poetsen en hoe poets je de tanden van je kind na? Lees het allemaal hier.

Het verschil tussen cariës en tanderosie

Bij tanderosie lost het glazuur op. Je tanden worden dan heel glad en krijgen een soort matte glans. Tanderosie ontstaat door zuur eten en drinken, zoals bijvoorbeeld sapjes bij kinderen. Het glazuur wordt zacht en verdwijnt. Dat kan bijvoorbeeld al gebeuren door na het eten met je tong langs je tanden te gaan.

Vanwege tanderosie is het niet goed om snel na het eten of drinken van zure producten je tanden te poetsen. Dan poets je namelijk het zachte glazuur weg. Door even te wachten krijgt je speeksel de kans om het glazuur iets te herstellen. Je kind zijn mond laten spoelen met water helpt ook. Dan spoel je het zuur deels weg.

Cariës is een gaatje in het tandweefsel. Het ontstaat door een slechte mondhygiëne. Vooral op plekken waar het makkelijk vergeten wordt om de tanden te poetsen, zoals tussen de kiezen. Je zult bijvoorbeeld nooit iemand tegenkomen met een gat midden op zijn voortand. Het kan soms lastig zijn om op sommige plekken te poetsen bij je kind, bijvoorbeeld omdat ze diepe kloven in de kiezen hebben. Dan kan het helpen om die kiezen te laten sealen. De kunsthars dekt de kloof af. Je kunt het vergelijken met een soort nagellak, die dekken je nagels namelijk af. Sealen kan bij de tandarts.

Hoe (na)poetsen?

We informeerden bij het Ivoren kruis over hoe je het beste kunt poetsen: ‘Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poetst je de schadelijke tandplak weg. Als je een vaste volgorde aanhoudt, leert je jouw kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat je plekjes overslaat. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. Je kunt de borstel langzaam over de tanden en kiezen opschuiven. Poets ook na als jouw kind een elektrische tandenborstel gebruikt.’

Poets volgens de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant, Bovenop.

1. Begin beneden met de binnenkant

 

 

 

 

2. Dan de buitenkant

 

 

 

3. Poets hierna bovenop (de kauwvlakken van de kiezen)

 

 

 

 

 

 

4. Poets vervolgens de boventanden en -kiezen. Poets eerst de binnenkant

 

 

 

5. Dan weer de buitenkant

 

 

 

6. Eindig met de kauwvlakken van de kiezen

 

 

 

 

 

Napoetsen

Napoetsen gaat in dezelfde volgorde als gewoon poetsen. Het makkelijkst is om schuin achter je kind te gaan staan of zitten. Druk het hoofd van je kind tegen je schouder aan, zodat de kaak niet kan bewegen en draai het hoofdje richting het licht. Ondersteun de kin van je kind met je hand. Zorg dat je goed in de mond kunt kijken. Poets de tanden van je kind na tot hij tien jaar is.

Controleer het tandenritueel van je kind daarna nog regelmatig. Gebruik tandenplakverklikkers om te checken of het poetsen goed gaat. Verschijnen er allemaal gekke kleuren op het gebit van je kinderen? Dan zit op die plaatsen nog tandplak. Laat je kind in een spiegel kijken, zodat hij of zij goed kan zien waar er beter gepoetst moet worden.

Poetsen is bij kinderen een kwestie van gewenning. Begin bij het doorbreken van de eerste tandjes met het tandenpoetsen van de doorbrekende tandjes.

Let bij het poetsen van het kindergebit op de eerste kies!

Guus van Strijp, hoofd sectie Cariologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam legt uit waarom; ‘Voor de wisseling duikt al de eerste volwassen kies op. Dit merken veel ouders niet op. Er mist toch geen tand? Hij duikt op achter de achterste melkkies. Als je de kiezen gewoon recht naar achteren poetst (dus in een keer de kiezen achter elkaar), dan wordt deze nieuwe kies overgeslagen, want hij zit in het begin nog niet op gelijk niveau met de melkkiezen. Je moet de nieuwe kies vanaf de zijkant poetsen .’

 

 

 

 

 

 

Op deze afbeelding is te zien hoe de eerste kies makkelijk wordt overgeslagen bij het poetsen

 

 

 

 

 

 

Op deze afbeelding is te zien hoe het dan wel moet

 

Beelden van het Ivoren Kruis en Dr. J Christiansen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Het verschil tussen cariës en tanderosie
Sluiten