redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Hij is opeens een echte heer

Maandag is de dag dat ik onze 8-jarige pleegzoon van school haal. Ondertussen is de maandag ook vrienden- en vriendinnendag geworden. Op de stoep voor de school zegt hij dat Sita met ons meegaat. Ik geef haar vader een hand en we spreken af dat ze om half zes wordt opgehaald. Onderweg naar huis stoppen we bij cafe Wildschut. Koekie drinkt chocomel en Sita drinkt cola. ˜Ik mag geen cola light, wel gewone cola, zegt ze. Klinkt me niet erg aannemelijk, maar ik ben goedgelovig.

Samen krijgen ze een stuk appeltaart.

˜Met slagroom, zegt Sita.

˜Ja! zegt Koekie.

˜Nee, zeg ik in een dappere poging om een strenge en bewuste opvoeder te zijn.

Tijdens het eten van de taart valt me op dat Koekie kijkt naar Sita, ziet dat die de taart lekker vindt, haar driekwart gunt en zichzelf beperkt tot een kwart. Wat een heer, denk ik.

Dat galante gedrag zet hij thuis voort. Het liefst trakteert hij bezoekers op muziek; dan speelt hij piano, sjouwt hij rond met de loodzware accordeon van mijn vader of laat hij favoriete liedjes van zijn cd's horen. Omdat Sita daar niet van onder de indruk is, stelt hij voor dat ze een film kijken. Sita kiest de Sponge Bob-film die hij al veel te vaak heeft gezien. Zonder morren accepteert hij de keuze en kijkt aandachtig mee.

De volgende maandag komt hij naar me toe en zegt hij dat hij gaat spelen bij Jessy. Ik maak kennis met Jessy's zusje Bo en met haar moeder Willeke, noteer het adres, zeg dat ik hem tussen kwart over vijf en half zes kom ophalen en druip af.

Als ik hem ophaal vraag ik aan de meisjes of hij zich gedragen heeft. In koor zeggen en knikken ze ˜ja'.

˜Jullie denken niet, nu je Koekie en mij zo samen ziet: met die vreemde mannen willen we niets meer te maken hebben? vraag ik.

Ze knikken, wederom in koor, nee.

We spreken af dat ze binnenkort komen spelen bij ons.

De derde maandag maak ik kennis met John, die zijn zoon en Koekie's klasgenoot Benjamin aan me overdraagt. Benjamin is voor zover ik kan beoordelen de stoerste jongen van groep 4. Maar hij heeft ook lieve, ontwapenende ogen en is een verrassend gezellige babbelaar, waardoor ik binnen de kortste keren alles weet over zijn vader, moeder en broers. Ze spelen op Koekie's kamer. Als ze naar beneden komen, snijdt Benjamin een peer, eten ze chips en drinken ze siroop. Ik ben even niet zo'n strenge en bewuste opvoeder, ook omdat ik niet zo precies weet hoe ik twee jongens in toom moet houden.

˜Mag ik de DS? vraagt Koekie.

Ik pak hem uit de kast en even later is Benjamin ermee aan het spelen. Wederom denk ik: goed van Koekie, hij gunt anderen veel.

Als John zijn zoon komt ophalen, spreken we af dat Benjamin binnenkort komt logeren. ˜Deze donderdag, deze vrijdag, deze zaterdag en deze zondag, stelt Benjamin voor.

Mijn vrouw en ik zijn tevreden over hoe Koekie vrienden maakt, hoe sociaal hij zich in hun gezelschap gedraagt en hoe leuk die kinderen het lijken te vinden om met hem om te gaan. Nu moet ik hem alleen nog, stiekem, leren dat hij vrouwen wel vaak, maar niet altijd hun zin moet geven. Want als je daar eenmaal aan begint, dan is het einde zoek. ˜En ik kan het weten, zal ik hem zeggen.

Reageer op artikel:
Hij is opeens een echte heer
Sluiten