Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Hoe geef je je kind meer zelfvertrouwen?

Hoe geef je je kind meer zelfvertrouwen? Het is een vraag waarmee veel ouders zitten. Kinderpsycholoog en J/M's opvoedcoach Tischa Neve, zelf ook moeder, ontwikkelde voor J/M-lezers een speciale online cursus.

'Waar ik vroeger zelfvertrouwen van kreeg?' Tischa Neve denkt even na. Opeens lichten de ogen van de kinderpsycholoog & J/M's opvoedcoach op. 'Ja, laatst, toen ik vanwege een schoolreünie mijn oude dagboeken weer zag, kwam ik dat tegen. Ik kon bijvoorbeeld niet echt goed hockeyen maar ik was wel heel snel. Als mensen dat benoemden, dan groeide ik helemaal. Ik was in mijn kracht wanneer ik hoorde wat ik goed deed.' In diezelfde dagboeken staat ook wat haar zelfvertrouwen onderuithaalde. Neve: 'Mijn moeder riep dat ik niets voorstelde op het hockeyveld, want ik stond alleen maar te kletsen. Ik gedroeg me als een clown. Nou, daar schreef ik wel drie pagina's over vol: hoe kon ze dat nou zeggen?!'

Tischa Neve heeft zelf een zoontje van 3,5. Het opbouwen van zelfvertrouwen begint al in de babytijd, is haar ervaring. 'Contact en liefde zijn het begin van zelfvertrouwen en een belangrijke basis. Daarna kun je aan het zelfbeeld bouwen door zijn vaardigheden te helpen ontwikkelen. Tot een jaar of 15 vormt het zelfbeeld zich. Is de stabiele basis niet goed, dan zal het zelfbeeld altijd wankelen.' Ze gelooft heel sterk in het beschrijven van wat ze ziet. 'Ik zeg tegen mijn zoon niet: “Wauw, wat een hoge toren”, maar: “Zo, die toren was net helemaal omgevallen en jij hebt alle blokjes rustig weer op elkaar gezet. Wat goed!” Zo leer ik hem wat hij gedaan heeft om iets te bereiken of te doen, en om te blijven proberen. Ook geef ik mee wat al lukt.'

Ze heeft nog een ander voorbeeld: 'Toen we op vakantie waren, wilde Dim heel graag kopje onder. Dit oefende hij door zijn oor en haren onder water te houden. Bij mezelf dacht ik: dat moet je toch best al kunnen. Ik zei echter: “Goed zo, je was al met je haren onder water! Je was al bijna kopje onder.” Toen viel Dim van het trapje en dook hij onverwacht onder. Ik zag een beteuterd kopje bovenkomen met betraande ogen. Ik riep blij: “Je kunt het!” En Dim klaarde meteen op. “Ik heb het geleerd!” riep hij trots terug.'

Je hebt speciaal voor J/M-lezers een online cursus ontwikkeld over het stimuleren van zelfvertrouwen bij kinderen. Wat vind je belangrijk om ouders mee te geven?
'Ze zijn vaak erg beschermend, willen verdriet en pijn bij hun kinderen voorkomen. Maar kinderen leren er ook veel van als iets misgaat. Het mooiste wat je jouw kind kunt meegeven, is zelfstandigheid. Vanaf ongeveer 3 jaar kunnen kinderen zelf nadenken. Na een ruzie met vriendjes moet je kijken of ze het ook zelf weer kunnen oplossen.'

Moet je vooral veel complimenten geven?

'Nou, nee. Ouders moeten het ook niet mooier maken dan het is. Als een tekening niet mooi is, dan is een halleluja-reactie niet gepast. Lief zijn is goed, maar je moet wel duidelijk en eerlijk zijn. Bij talentenjachten zie je soms ouders die hun kind op een voetstuk plaatsen. Dat kind zou geweldig zijn, maar als je het dan eenmaal hoort zingen… In de Verenigde Staten is het in sommige kringen gebruikelijk om je kind voortdurend complimenten te geven. You're the best, you're the king. Te veel op deze manier complimenteren kan averechts werken en kinderen juist onzeker maken. Die kunnen bang worden dat ze alleen maar kunnen falen als ze niet voldoen aan dit beeld. En het valt natuurlijk ook tegen als de buitenwereld wel reëel is.'

Wat raad je wel aan?

'Ga op zoek naar de passie van je kind. Dat hoeft niet per se iets te zijn waarin hij goed is; het gaat erom dat hij er plezier aan beleeft en er energie van krijgt. Kijk ook verder dan je eigen hobby's. Dat jij nu toevallig hockey als passie hebt, hoeft niet te betekenen dat je kind dat ook heeft. Misschien houdt hij liever een kwast in z'n hand.'

Oefening

Maak met je kind een 'Succes-schriftje'. Schrijf er elke dag in op wat goed ging of wat al iets beter ging dan voorheen. Hoe is dat gelukt? Bespreek en analyseer regelmatig wat er in het Succes-schriftje staat. Centraal staat: hoe komt het dat iets is gelukt? Je focust op het positieve, de groei en wat je kind al geleerd heeft.

Informatie over de cursus

Ga naar de cursuspagina.

Reageer op artikel:
Hoe geef je je kind meer zelfvertrouwen?
Sluiten