Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Hoe help ik mijn dochter met huiswerk?

antwoord

Kinderen die voor het eerst beginnen met leren voor een toets hebben meestal begeleiding nodig. Ze moeten inderdaad ‘leren leren’. Vaak gebeurt dit al in de klas en geeft de leerkracht instructie over hoe je het werk aanpakt. Ik kan je enkele tips geven. Natuurlijk is het ook afhankelijk van wat je dochter precies moet leren. Zijn het woordjes voor Engels, is het topografie of een hoofdstuk uit een geschiedenisboek?

Allereerst is het belangrijk om je dochter niet in haar eentje naar boven te sturen maar naast haar te gaan zitten en haar op weg te helpen. Een kind kan aangeven een tekst goed te begrijpen, maar om vervolgens in eigen woorden uit te leggen wat je geleerd hebt, is een vaardigheid apart. Dit is voor veel kinderen erg moeilijk!

  • Voor het leren van een stuk tekst zoals een hoofdstuk uit een geschiedenisboek kan de aanpak als volgt zijn: lees de tekst een paar keer goed door. Bedenk vervolgens bij elke alinea een aantal vragen en probeer een goed antwoord te formuleren. Contoleer het antwoord. Het is verstandig om in eerste instantie steeds de vragen met het antwoord te noteren zodat er een oefendocument ontstaat. De volgende dag kan je dochter de tekst nogmaals doorlezen en de vragen uit het hoofd proberen te beantwoorden. Je zou haar daarbij kunnen helpen door dit te overhoren.
  • Woordjes leren lukt het best wanneer je de woordjes in groepjes van 5 verdeelt. Neem pas het volgende groepje van 5 onder handen wanneer je kind de eerste 5 woorden goed beheerst. Herhaal steeds na het leren van het nieuwe groepje woorden, de voorgaande groepjes ook nog eens. De eerste keer is het voor je dochter fijn als je dat samen met haar doet. Je kunt haar dan steeds een groepje woorden overhoren totdat ze deze echt goed kent. Belangrijk hierbij is om de woorden hardop te benoemen en daarna ook een keer op te schrijven.
  • Ook bij topografie is het verstandig om de plaatsen in groepjes te verdelen. Kies steeds 3, 4 of 5 plaatsnamen die dicht bij elkaar liggen op de kaart. Benoem de plaatsen hardop. Richt je later ook op de schrijfwijze. Het bedenken van ezelsbruggetjes kan helpen om (hoofd)steden te onthouden. Bijvoorbeeld: In Overijssel zijn de mensen erg geZWOLLE, in Friesland leven leeuwen (Leeuwarden). Kinderen hebben er plezier in om deze zelf te bedenken!
  • Sommige kinderen zijn auditief ingesteld: Ze leren door luisteren, door het woord te horen. Anderen zijn meer visueel ingesteld: Zij leren het best door het woord te zien en op die manier in te prenten. De combinatie van deze twee werkt vaak het beste. Probeer erachter te komen wat voor jouw kind goed werkt.

Leer je dochter de leerstrategieën zodat ze een volgende keer weet hoe ze moet beginnen. Maak het samen gezellig en geef je kind het vertrouwen dat het gaat lukken. Het is beter om een paar keer per week een half uurtje te oefenen dan de avond vooraf uren aan een stuk.

J/M heeft de nieuwe 15-daagse online cursus ‘Helpen met Huiswerk’ ontwikkeld, speciaal voor ouders van 10- tot 14-jarigen. Meer informatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoe help ik mijn dochter met huiswerk?
Sluiten