redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Hoe laat moet een 16-jarige tiener naar bed?

antwoord

Als richtlijn voor een puber van 16 wordt meestal tussen de 9 à 10 uur slaap per nacht aangehouden. Dit is natuurlijk een gemiddelde; het verschilt per kind en is afhankelijk van:

  • aantal uren slaap waarop hij/zij ‘optimaal’ kan presteren en functioneren overdag
  • de activiteiten en inspanningen op een dag
  • hoe laat je puber moet opstaan
  • hoe snel je kind inslaapt; hij kan wel om 21.30 uur naar bed gaan, maar hoe laat slaapt hij daadwerkelijk

In de puberteit verandert de behoefte aan slaap: van een patroon met veel uren voor kinderen naar een volwassen patroon met minder uren (7 à 8 uur). Simpel gezegd verandert daarbij in de hersenen het moment van inslapen. De stof die daarvoor verantwoordelijk is, melatonine, wordt steeds iets later aangemaakt. 

Het lastige voor pubers is dat ze op deze leeftijd nog wel meer uren slaap nodig hebben dan volwassenen, maar doordat die zogenaamde inslaapstof later wordt aangemaakt, lukt het veel pubers pas laat om in slaap te vallen. Natuurlijk willen ze wel graag uitslapen, want dat lukt wel, maar dat kan meestal niet door de schooltijden.

Om te bepalen wat een goede bedtijd is voor jouw 16-jarige kun je rekening houde met bovenstaande aspecten. Bedenk ook dat je het beste samen met je puber bepaalt wat een handige bedtijd is. Ze zijn op een leeftijd dat ze zich graag gehoord voelen; in gezamenlijk overleg is de kans van slagen groter. 
Spreek af wanneer ze naar haar kamer gaat en hoe laat ze echt gaat slapen.

Reageer op artikel:
Hoe laat moet een 16-jarige tiener naar bed?
Sluiten