Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018

Hoe leer ik mijn kind alles te vertellen

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Kinderen van 4 jaar oud worden nogal eens overschat. ’Vertel gewoon wat er is gebeurd en waarom je zo moet huilen’ is nogal een opgave voor een kind van 4 of 5 jaar oud. Zelfs volwassenen vinden het soms moeilijk om precies onder woorden te brengen waarom ze zo boos of verdrietig werden, en wat er anders zou moeten.

Jouw kind is nog heel jong en hij probeert zich staande te houden in een klas met dertig kleuters. Veel te veel eigenlijk! Kinderen overzien op deze leeftijd sociale situaties nog niet en kunnen daarom ook niet reageren als een volwassene.

Huilen is overigens een normale manier van uiten van verdriet. Een ouder kind huilt vaak ingetogener dan een jong kind. Het feit dat hij zo hard en ongeremd huilt, is een teken dat jullie kind emotioneel nog jong is. Dat is helemaal niet erg; hij zal hierin gaan groeien naarmate hij ouder wordt.

Jouw zoon heeft een test gedaan bij de logopedist en daaruit blijkt dat hij ‘alles snapt’. Dat is heel fijn, want dat betekent dat zijn passieve woordenschat in orde is en dat hij ergens goed begrijpt waar het over gaat. Het is echter een andere vaardigheid om te verwoorden wat je dwarszit. Dit is voor een jong kind vele malen moeilijker dan het begrijpen van bepaalde zaken. Voor het verwoorden van wat er misgaat zijn heel andere vaardigheden nodig. Je verwacht van een kind dat het een bepaalde woordenschat bezit en dat hij deze kan aanwenden om sociale situaties te analyseren. Dit klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Kleuters kunnen dit vaak nog niet en hebben hun ouders en leerkracht hiervoor hard nodig.

Hoe kun je jouw kind hiermee helpen?
Jouw zoon moet leren om zijn passieve woordenschat te gaan gebruiken. Praat dus veel met hem. Vraag hem bijvoorbeeld voor het slapen gaan wat hij het leukste en het stomste van de dag vond.

  • Vraag hem welke kindjes hij aardig vindt en welke niet zo aardig. Accepteer korte antwoorden en stel steeds open vragen.
  • Vraag je zoon wat de juf ervan vond.
  • Verleid hem om na te denken over bepaalde zaken en daar korte gesprekjes over te voeren. Bijvoorbeeld: Wie zou een vriendje van jou kunnen worden?
  • Welk kindje vind je niet aardig? Wat doet dit kindje dan?
  • Hoe zou je zelf aardig kunnen doen?
  • Heb geduld en voer korte gesprekjes op een moment dat je zoon rustig is. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan of tijdens het ontbijt in het weekend. Op deze manier oefen je samen met je kind het onder woorden brengen van negatieve en positieve gebeurtenissen en gevoelens. Verwacht geen ingewikkelde analyses van je kind. Probeer zoveel mogelijk op het niveau van je kind te communiceren.
  • Wanneer je tegen je zoon zegt dat hij niet mag huilen op school, geef je hem een onmogelijke opdracht. Beter is om hem te vertellen wat hij kan doen wanneer hij zo moet huilen. Vertel hem bijvoorbeeld dat hij naar de juf kan gaan en dat hij pas hoeft te vertellen wat er aan de hand is als hij niet meer hoeft te huilen.
  • Maak hierover goede afspraken met de leerkracht. Zij hoeft jullie zoon alleen maar even te troosten en vriendelijk naar een rustig plaatsje te brengen. Misschien kan een knuffel uit de klas of een behulpzaam klasgenootje even troost bieden. Wanneer de tranen weg zijn mag hij de juf vertellen wat er aan de hand was. Als hij het niet precies weet te vertellen, gaat hij gewoon verder met spelen of werken. Negeren van een emotionele uitbarsting bij een kind vind ik een verkeerde reactie. Op zo’n moment heeft een kind juist iemand nodig die even troost of aandacht voor hem heeft. Door te negeren kan een kind het gevoel krijgen dat niemand er iets om geeft dat hij zich zo ellendig voelt. Dit gevoel is heel naar en heeft dus een averechts effect.

Ik denk dat jullie kind emotioneel nog moet groeien en dat je hem daar de tijd voor moet geven. Het valt voor een kleine jongen niet mee in zo’n grote kleutergroep. Bovendien is hard huilen niet uitzonderlijk op deze leeftijd. Wanneer de problemen echter groter worden en er helemaal geen vooruitgang komt, is het verstandig om verder te onderzoeken wat er aan de hand is. Maak dan een afspraak bij de IB’er of de huisarts.

Reageer op artikel:
Hoe leer ik mijn kind alles te vertellen
Sluiten