Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Hoe leer ik mijn zoon aardiger te zijn?

antwoord

Wat goed dat je op tijd bedenkt dat je zoon wel eens in de problemen kan komen volgend schooljaar.
Hij moet een nieuwe start maken in een groep die al een paar jaar bij elkaar is. Dat is niet makkelijk als je altijd ‘het haantje’ bent geweest. Bedenk dat je zoontje nog erg jong is en dat hij nog veel kan leren.

In de onderbouw is sociaal gedrag vaak nog helemaal niet vanzelfsprekend. Kinderen lachen elkaar bijvoorbeeld soms uit, wanneer er fouten worden gemaakt. Ze zijn zich van geen kwaad bewust want ze moeten nog leren dat er niveauverschillen zijn; dat niet iedereen even goed is in elk vak. Dat je kinderen hebt die werkjes heel moeilijk vinden die jij heel makkelijk vindt en andersom. Dat lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het op deze leeftijd vaak echt nog niet! Dat lachen om elkaars fouten is niet zo heel kwaad bedoeld, maar het is de taak van de leerkracht om deze jonge kinderen heel snel te leren dat dat erg kwetsend is.

Als ouder kun je ook zeker iets doen:

  • Leef goed gedrag voor: toon begrip maar leer je kind dat hij aardig moet zijn tegen andere kinderen.
  • Wanneer je je kind iets onaardigs hoort zeggen, bespreek dat dan later thuis nog eens. Vertel hem waarom je het zo onaardig vond en probeer hem te laten nadenken over hoe het andere kind zich zal voelen. Doe dit niet bestraffend maar geef hem suggesties over wat hij ook had kunnen zeggen.
  • Bespreek je gevoel met de nieuwe leerkracht. Zij zal dit zeker kunnen waarderen en kan je zoontje helpen bij het vinden van een goede plek in de nieuwe groep.
  • Sociale vaardigheden zijn van enorm belang voor je kind voor de rest van zijn leven. Een sociaal vaardig kind zal namelijk een gelukkiger kind worden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoe leer ik mijn zoon aardiger te zijn?
Sluiten