Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Hoe maak ik mijn zoon assertiever? (11 jaar)

antwoord

Voor jezelf opkomen leren kinderen onder andere bij een sociale vaardigheidstraining. Jouw zoon gaat waarschijnlijk na de zomer naar een middelbare school. Op veel scholen bestaat de mogelijkheid voor zo’n ‘sova-training’.
Het is een misverstand dat sociale vaardigheidstrainingen alleen voor kinderen bestemd zouden zijn die asociaal gedrag vertonen, die een veel te grote mond hebben of van zich af slaan. Het is juist opvallend dat zo veel stille kinderen zich ervoor inschrijven, die – net als jouw zoon – meer van zich willen laten horen.

Een tweede ding dat opvalt bij de aanmeldingen is dat het vaak jonge kinderen zijn, met name jongens uit de brugklas. Dus je zoon valt niet uit de boot!
Binnen zo’n training krijgen de deelnemers opdrachten en door de beschermde omgeving – allemaal gelijkgestemden – voelen ze zich veilig genoeg die uit te voeren en durven ze mee te doen aan rollenspellen en dergelijke.
Toen ik net les gaf, heb ik een paar van die trainingen bijgewoond. De kinderen kregen ook huiswerk en moesten dan met een bepaalde boodschap naar een winkel of hun verhaal doen bij een of andere instantie. Ook ruzies werden in scène gezet en iedereen kwam aan de beurt…

De kinderen waren positief over de training. Je weet natuurlijk nooit hoeveel ze er precies aan hadden, maar ik was altijd verrast de meest verlegen leerlingen een jaar later stralend door de gangen te zien lopen als ze eenmaal in de tweede klas zaten.

Want ouder worden helpt natuurlijk ook; met de leeftijd groeit assertiviteit namelijk een beetje mee. Net zoals je kunt denken dat je kind een dwerg zal blijven (en dan is hij ineens op zijn vijftiende al boven de 1.70 meter…), kun je ook bang zijn dat hij nooit verbaal sterk zal worden als jij niet ingrijpt. Het liefst wil je dit voor hem oplossen, maar hij weet zelf heel goed dat dat niet kan, dat hij er vooral zelf mee aan de slag zal moeten.

Als je zoon niet voor een sova-training voelt, kun je ook iets bedenken of hém laten bedenken waar hij wel iets mee heeft.
Een kind hoeft niet per se minder verlegen te worden, als hij er maar niet te veel last van heeft en dat kun je ondervangen door samen met je zoon naar veiliger omgevingen te zoeken. Die waar hij iets uit kan putten.

Een kind wordt namelijk steviger als hij met datgene bezig kan zijn waar hij een passie voor heeft. Bovendien kan hij daar dan ook weer nieuwe vrienden vinden. Het hoeft niet allemaal op de school te gebeuren.

Wat jij kunt doen:

  • met hem praten om erachter te komen waar hij precies tegen aanloopt
  • informeren bij de nieuwe school wat ze op het terrein van assertiviteit te bieden hebben
  • vragen wat hij naast school heel graag zou willen doen
  • samen gaan zoeken hoe en waar hij met zijn hobby het meest tot zijn recht komt
  • hem zelf vaker om een boodschap sturen, zodat hij over zijn ergste schroom heen komt
  • niet te snel een lastig klusje van hem overnemen; af en toe het diepe in (dat geldt dus voor jullie allebei) kan heel heilzaam zijn!
Reageer op artikel:
Hoe maak ik mijn zoon assertiever? (11 jaar)
Sluiten