Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Hoe minder kinderen, hoe beter?

Enig kinderen zielig, verwend en niet sociaal? En kinderen uit een groot gezin juist enorm sociaal en makkelijk? Onzin, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Je kunt juist beter maar een kind hebben.

Het onderzoek, gepubliceerd door het Amerikaanse National Bureau of Economic Research, onderzocht de gevolgen van de toename in gezinsgrootte op de ontwikkeling van kinderen. En wat blijkt? Hoe meer kinderen een gezin heeft, hoe minder tijd ouders besteden aan de individuele kinderen. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het kind, zo stellen de onderzoekers.

Problemen

In gezinnen met veel kinderen hebben de kinderen vaker gedragsproblemen en worden hun cognitieve vaardigheden zoals denken, geheugen en concentratie minder. Ook op de lange termijn.

Naarmate er meer kinderen komen, en de aandacht per kind afneemt, gaan schoolresultaten in vakken als lezen en rekenen omlaag (vooral bij meisjes). Ook is er meer kans op gedragsproblemen als angst, afhankelijkheid, hyperactiviteit, en sociale problemen (vooral bij jongens).

Andere conclusies

De Amerikaanse nieuwssite Quartz, die in het onderzoek dook, nuanceert de resultaten van het onderzoek enigszins. Eerder onderzoek naar dit onderwerp kwam soms met andere conclusies.

Ook zou het wel eens per land kunnen verschillen. In Noorwegen waren de effecten van grote families niet zo sterk als in Amerika, terwijl de effecten van grote families op het platteland van China groter zijn. Wellicht dat de verschillen komen doordat Noorwegen een sterker sociaal vangnet heeft dan China, maar dat is niet echt duidelijk.

Bron: RTLZ.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoe minder kinderen, hoe beter?
Sluiten