Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe oefen je woordenschat?

antwoord

De ontwikkeling van de woordenschat is een complexe vaardigheid. Woorden worden eerst onderdeel van de passieve woordenschat. Dit is de schat aan woorden die een kind begrijpt maar nog niet zelf gebruikt. Wanneer een kind het woord begrijpt en vaak hoort, zal het worden opgenomen in de actieve woordenschat; het kind heeft zich het woord eigen gemaakt en gebruikt het nu zelf.

Het kunnen definiëren van een woord is een vaardigheid op zich. Wanneer jouw dochter nog geen uitleg kan geven van de betekenis van een woord, wil dit niet zeggen dat dit woord geen deel is van haar actieve woordenschat. Het vraagt een bepaalde taalvaardigheid om een woord ook nog eens goed te kunnen definiëren. Maak je over deze laatste stap dus nog niet te veel zorgen.
Je schrijft dat je veel oefent met je dochter, maar dat het geen vruchten lijkt af te werpen. Gerichte extra oefeningen met woordenschat resulteren meestal niet direct in betere toetsresultaten. Dit is voor kinderen, ouders en leerkrachten soms heel frustrerend. Op lange termijn zal een kind echter zeker baat hebben van de extra inspanningen. Het is dus ook heel belangrijk om de moed niet op te geven en door te gaan met de prima oefeningen die je met je dochter doet! 

Ik heb nog een aantal tips voor je:

  • Vraag de leerkracht welke woorden er behandeld worden in de klas bij het vak woordenschat en spelling. Een kind moet een nieuw woord vaak tegenkomen en in verschillende situaties. Je zou met de leerkracht kunnen afspreken dat zij wekelijks de woorden meegeeft die in de klas aan de orde zijn.
  • Vraag de leerkracht ook met welke thema’s de klas bezig is. Haal eens op de bieb boekjes over dit thema of laat je dochter googelen naar dit thema.
  • Zorg dat je dochter veel leeskilometers maakt. Ga samen op zoek naar boeken die ze echt leuk vindt. Misschien leest ze graag informatieve boeken of tijdschriften, het maakt niet uit! Plezier in lezen zal ervoor zorgen dat je dochter een boek pakt om te ontspannen en niet om te oefenen.
  • Zorg dat je je dochter een talige omgeving biedt. Praat veel, maak woordgrapjes, samen scrabbelen, kruiswoordpuzzels maken, Lingo of Tien voor taal kijken. Voorlezen is ook op deze leeftijd nog heel gezellig en zinvol! 
  • Wanneer je samen aan tafel eet en de tv, telefoons of tablets even uitstaan, is er tijd om ontspannen over de dag te praten. Begin eens een discussie over een actueel onderwerp of vraag of iemand een leuke mop kent. 
  • Tijdens autoritjes is het ook leuk om taalspelletjes te doen. Bijvoorbeeld: Iemand neemt een dier in zijn hoofd en de rest moet door middel van vragen erachter komen welk dier het is. Maak een woordslang: Verzin een woord van een bepaald thema dat begint met de laatste letter van het woord van je voorganger: drop-pepernoten-nootjes-slagroom-marsepein enz. Natuurlijk besteed je bij deze spelletjes aandacht aan de betekenissen van de woorden.
  • Gericht oefenen is zeker zinvol. Alle woordenschatspellen op internet zijn prima. Kijk eens op www.meestermichael.nl of www.mijnwoordenboek.nl voor oefeningen. 

Bij rekenen oefen je breuken wanneer een kind moeite heeft met breuken. Met woordenschat is het helaas niet zo simpel en daardoor is het resultaat van je inspanningen niet direct zichtbaar. Toch zal je dochter veel profijt hebben van deze extra aandacht en oefening!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.