Groepen 1-8 21 jun 2018 redactie

Hoe stel ik mijn kind gerust voor de Cito Eindtoets?

antwoord

Het advies van de leerkracht van groep 8 bepaalt met ingang van dit jaar op welk middelbareschool-niveau je kind zich mag inschrijven. Alle kinderen hebben nu ook al hun keuze bepaald en zich ingeschreven. Daarvoor hoeft ze dus niet meer zenuwachtig te zijn. Ze heeft misschien wel last van zenuwen als ze hoopt dat het niveau nog naar boven toe wordt bijgesteld als de Cito-uitslag hoger is dan verwacht. Maar het is natuurlijk fijn voor haar als ze vol vertrouwen aan de eindtoets begint.

Ik geef je een aantal tips:

  • Kijk goed naar je kind. Is je dochter gespannen, zenuwachtig of stilletjes? Dan is het goed om er even samen voor te gaan zitten en een gesprekje te voeren. Wuif haar gevoelens niet weg of roep geen dingen als ‘maak je niet druk, alles komt goed’. Jouw kind is oud genoeg om te beseffen dat de toets belangrijk is. Door er te luchtig over te doen negeer je de gevoelens van je dochter over een belangrijk moment voor haar in haar basisschooltijd.
  • Leg je dochter uit dat er in de Cito Eindtoets ook veel vragen zullen zijn die veel te moeilijk zijn en die ze niet zal kunnen beantwoorden. Dat is heel normaal, want het is niet de bedoeling dat heel veel kinderen nul fouten hebben! Nul fout op de Cito Eindtoets is een uitzondering! Dat haalt bijna geen kind. Dus raak niet in paniek wanneer er opgaves zijn die je echt niet weet. Vul wel altijd iets in en probeer goed te gokken.
  • Sla een te moeilijke vraag over en ga door naar een vraag die wel lukt. Zet een klein streepje bij de overgeslagen vraag en vergeet niet om er nog even naar terug te gaan. Lees nog eens goed en nog eens extra. De vraag goed lezen is heel belangrijk, want vaak snap je ‘m na drie keer lezen ineens wel. Zo niet dan gok je.
  • Op sommige scholen mogen de kinderen kauwgom eten omdat er wordt beweerd dat het de concentratie verhoogt. Kinderen vinden dat natuurlijk heel leuk. Laat haar in dit geval lekker kauwgom kopen en kies voor een suikervrije variant.
  • De Cito Eindtoets is alleen op de ochtend. Ga na school vooral niet oefenen maar laat je kind lekker ontspannen. Sporten maakt fit, je krijgt een goede eetlust en slaapt ’s avonds lekker in. 
  • Laat je kind op een normale tijd naar bed gaan, dus niet een uur eerder. Wanneer je kind er veel te vroeg in ligt en niet kan slapen gaat het waarschijnlijk alleen maar liggen piekeren.
  • Eén serieus gesprek over de toets zal voldoende zijn. Wanneer je haar steeds met tips blijft bestoken werkt het averechts. Ze voelt dan dat jij er ook stikzenuwachtig over bent. Probeer je in te houden, hoe moeilijk dat ook kan zijn.
Reageer op artikel:
Hoe stel ik mijn kind gerust voor de Cito Eindtoets?
Sluiten