Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Hoe stel ik mijn kind gerust voor de Cito Eindtoets?

De periode van de cito toets is een spannende tijd voor je kind en ook voor jou. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind kalm blijft en niet stuk gaat van de zenuwen? Wij zetten een altijd tips voor je op een rijtje waarmee jij je kind gerust kunt stellen voor de cito toets of een andere eindtoets.

1. Kijk goed naar je kind

Is je kind gespannen, zenuwachtig of stilletjes? Dan is het goed om er even samen voor te gaan zitten en een gesprekje te voeren. Wuif zijn of haar gevoelens niet weg of roep geen dingen als ‘maak je niet druk, alles komt goed’. Jouw kind is oud genoeg om te beseffen dat de toets belangrijk is. Door er te luchtig over te doen negeer je de gevoelens van je kind over een belangrijk moment voor hem of haar in de basisschooltijd.

2. Leg uit dat er ook lastige vragen zijn

Leg je kind uit dat er in de Cito Eindtoets ook veel vragen zullen zijn die veel te moeilijk zijn en die hij of zij niet zal kunnen beantwoorden. Dat is heel normaal, want het is niet de bedoeling dat heel veel kinderen nul fouten hebben! Nul fout op de Cito Eindtoets is een uitzondering! Dat haalt bijna geen kind. Dus: raak niet in paniek wanneer er opgaves zijn die je echt niet weet. Vul wel altijd iets in en probeer goed te gokken.

3. Sla te moeilijke vragen even over

Sla een te moeilijke vraag over en ga door naar een vraag die wel lukt. Zet een klein streepje bij de overgeslagen vraag en vergeet niet om er nog even naar terug te gaan. Lees nog eens goed en nog eens extra. De vraag goed lezen is heel belangrijk, want vaak snap je ‘m na drie keer lezen ineens wel. Zo niet dan gok je.

4. Kauwgom kauwen

Op sommige scholen mogen de kinderen kauwgom eten omdat er wordt beweerd dat het de concentratie verhoogt. Kinderen vinden dat natuurlijk heel leuk. Laat je kind in het geval dat het mag lekker kauwgom kopen en kies voor een suikervrije variant.

5. Lekker sporten

De Cito Eindtoets is alleen op de ochtend. Ga na school vooral niet oefenen maar laat je kind lekker ontspannen. Sporten maakt fit, je krijgt een goede eetlust en slaapt ’s avonds lekker in.

6. Houd de normale bedtijd aan

Laat je kind op een normale tijd naar bed gaan, dus niet een uur eerder. Wanneer je kind er veel te vroeg in ligt en niet kan slapen gaat het waarschijnlijk alleen maar liggen piekeren.

7. De Cito toets: begin er niet telkens over

Eén serieus gesprek over de toets zal voldoende zijn. Wanneer jij je kind steeds met tips blijft bestoken werkt het averechts. Je zoon of dochter voelt dan dat jij er ook stikzenuwachtig over bent. Probeer je in te houden, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoe stel ik mijn kind gerust voor de Cito Eindtoets?
Sluiten