Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Hoe straffen

antwoord

De meiden hebben duidelijk de bloemetjes buiten gezet toen jullie weg waren. Ik kan me voorstellen dat jullie er niet alleen van geschrokken zijn en jullie je schaamden tegenover de oppas en de 63-jarige man, maar dat jullie vooral ook teleurgesteld zijn in jullie meiden. Zo hebben jullie ze tenslotte niet opgevoed en dit hadden jullie absoluut niet verwacht. 
Het is goed om het juiste gevoel naar de meiden toe te benoemen. Misschien ook goed om je te realiseren dat de meiden inmiddels echte pubers zijn geworden en dat dit soort gedrag daar ook een beetje bij past: niet goed nadenken en gewoon doen – zonder je te realiseren wat dat betekent voor de oppas, je ouders of anderen. 

Een paar ideeën en opmerkingen om – wellicht een volgende keer – te reageren op zoiets: 

  • Rustig uitpraten is heel goed, maar ik zie het nut niet echt in van negeren. Je zou kunnen zeggen: ‘We hebben begrepen hoe het gegaan is en zijn daarover heel teleurgesteld. We moeten er even over nadenken wat we hiermee moeten. Vanavond na het eten gaan we het er eens over hebben.’ 
  • Bij het uitpraten is het belangrijk dat je vanuit je eigen gevoel praat, rustig blijft en open staat voor reacties van hen. Daar kom je het verst mee. Heel boos worden geeft vaak minder effect en reactie.
  • Het klinkt alsof ze zich, toen jullie het met ze bespraken, goed bewust waren van hun fouten en wangedrag. Ze lijken het ook echt erg te vinden, nadat jullie ze hebben geconfronteerd met de gevolgen. Dat vind ik goed om te horen en ik zou de eventuele consequenties dan ook altijd aanpassen aan hun reactie wanneer je ze ermee confronteert.
  • Tonen ze daadwerkelijk berouw, dan is je doel eigenlijk al wel bereikt, lijkt mij. Wat bij pubers (maar ook al bij jongere kinderen) vaak heel goed werkt, is ze zelf laten verzinnen (of meedenken) hoe ze het goed kunnen maken bij diverse personen. Dan komt het echt van hen uit en hoef jij meestal al niet meer te straffen. Mocht je het niet voldoende vinden dan kun je aanvullen.
  • Straf in de zin van een logische consequentie is altijd het beste: een bloemetje brengen en excuses aanbieden, het komende jaar niet meer alleen blijven als jullie weggaan omdat ze daar klaarblijkelijk nog niet aan toe zijn, jullie vertrouwen terug moeten winnen et cetera.

Laat ze duidelijk weten hoe ze jullie vertrouwen weer terug kunnen winnen en rond (na de consequenties) het verhaal ook weer af. Het is gebeurd en zand erover – kom er niet steeds weer op terug als dat niet meer nodig is. Dan gaat het vast niet meer voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoe straffen
Sluiten