Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe veel belonen?

antwoord

Ik krijg van meer ouders de vraag of al dat belonen niet een beetje te veel van het goede is. Wanneer is het voldoende en wanneer te veel? Het werkt het beste om eens naar jezelf te kijken. Wat doet het met jou als je een compliment krijgt? Wanneer voelt het extra fijn en wanneer hoeft het voor jou niet? Als je daarover nadenkt, verwacht ik dat je op het volgende uitkomt:

  • Van een gemeend compliment, groot of klein, groei je. Het geeft je een goed gevoel. Het geeft je het gevoel dat iemand je opmerkt, oprecht met je bezig is, je de moeite waard vindt. 
  • Als je merkt dat iemand waardering heeft voor wat je zegt of doet, dan maakt dat het leuk om dingen nog een keer te doen. Of nogmaals je best ervoor te doen. 
  • Een compliment krijgen is vooral fijn als je je best ergens voor gedaan hebt, je iets zwaar of moeilijk vond, je iets gedaan hebt wat tijdrovend was of wat je niet vaak lukt. 
  • Als je iets vaak doet, iets al prima kan of in de vingers hebt en het alledaagse dingen zijn, dan heeft een compliment niet altijd toegevoegde waarde. Hoewel, het blijft fijn om ook bij die dingen zo af en toe te merken dat het iemand opvalt, dat iemand er even bij stilstaat. Het is bijvoorbeeld niet leuk als je elke avond kookt en opruimt, en niemand er ooit iets over zegt. 
  • Als iemand – voortdurend – alles wat je doet beloont of zegt hoe fijn hij dat vindt, heb je het gevoel dat het minder bijzonder is. Dan kan het zijn waarde verliezen. Vooral als er steeds uitgebreid over gesproken wordt. Een glimlach, knipoog of aai over je bol blijft meestal wel heerlijk.

Bovenstaande geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen. Gemeende, goed gerichte en concrete complimenten zorgen voor een goed gevoel, geven zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat bepaald gedrag herhaald wordt. Ze kunnen een leerproces ondersteunen en moeilijke dingen leuker en makkelijker maken. Het motiveert! 

Dus, wanneer wel/niet belonen?  

  • Niet voor elk wissewasje of elke keer dat een kind iets doet. 
  • Niet altijd groot en uitgebreid, maar vaak klein en subtiel. En met woorden in plaats van dingen.
  • Wel lekker vaak en veel bij gedrag dat je graag ziet terugkomen, dat een kind (nog) moeilijk vindt of snel vergeet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoe veel belonen?
Sluiten