redactie
redactie Ouders 19 juni 2018

Hoe vind ik quality-time?

antwoord

Wat leuk dat je de minicursus ‘Positief opvoeden’ van J/M aan het doen bent! Ook heel goed om te horen dat je je daardoor (nog meer) bewust bent geworden van het feit dat je eigenlijk altijd met een soort race tegen de klok bezig bent. Ik denk dat veel ouders jouw dilemma herkennen.

Sommige dingen zijn gewoon een feit. Je werkt 3 dagen van 8 uur en dat maakt dat je op die dagen weinig tijd met de kinderen kunt doorbrengen. Daarnaast werk je dus 4 dagen niet – dat is meer dan veel andere ouders hebben – maar dan moet er natuurlijk ook van alles! 
Het leven is niet altijd zo mooi dat er elke dag een ouder rond de kinderen is die er volledig voor ze is en dat geeft ook helemaal niet. Het is de kunst om te bedenken hoe je op álle dagen toch optimaal gebruik kunt maken van de (weinige) tijd die je met de kinderen hebt; zowel op dagen waarop je meer tijd voor de kinderen hebt, als op de dagen waarop de tijd schaars is.

Een paar ideeën en opmerkingen:

 • Tijd aan je kind besteden kan ook op drukke dagen in de vorm van helpen met taken die toch moeten. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld heel leuk om te helpen: samen koken, samen de was op vouwen, samen boodschappen doen en dan ook ergens gezellig wat drinken of winkels kijken die je kind leuk vindt. Maar ook huiswerk maken waarbij er ook tijd is om lekker bij te kletsen. Samen de auto wassen of de afwasmachine uitruimen kunnen zo leuke momenten worden als je echt aandacht hebt voor je kind. 
 • Maak van (nuttige) momenten samen iets leuks. Je doet een spel, je zingt liedjes of bedenkt samen wat je:
  – alleen voor 1000 euro zou doen
  – allemaal te mopperen hebt
  – zou kiezen: pannenkoeken of patat, langer uitslapen of langer opblijven, enz
  – je lievelingseten, -kleur, -programma, -liedje, -dier is
  Dit kan allemaal in de auto, onder het opruimen, bij het naar bed gaan… Alles is mogelijk!
 • Kijk eens samen met je kind een tv-programma dat hij wil zien. Zo deel je iets, kun je er (later) over meepraten en interesse tonen. We hebben de neiging dat als een kind tv kijkt, wij iets anders gaan doen. Je kunt er ook eens gezellig bij gaan zitten!
 • Een mooi moment voor aandacht op werkdagen is het gezamenlijke ontbijt (iets eerder op?) of het naar bed brengen. Maak van het naar bed brengen een ouder-kindmoment. Spreek af dat je op je werkdagen altijd even 15 minuten of een half uurtje bij het bed komt zitten om de dag door te kletsen, het leukste en minst leuke van de dag te bespreken of elkaar verhalen te vertellen. Zo sluit je een lange dag zonder elkaar helemaal leuk af. Dan maar ietsje later slapen

Kortom: zoek creatief naar ouder-kindmomenten. Echte tijd en interesse voor je kinderen kan opgesplitst zijn in korte momenten als het niet anders kan. Op de dagen dat je echt tijd kunt vrijmaken haal je de tijd gewoon weer in. Door dagelijks een (kort) moment bewust stil te staan en echte aandacht te hebben voor je kind, echt te luisteren of echt samen iets te doen, ben je al een heel eind! 
En stop dan met je schuldig voelen en de lat te hoog te leggen voor jezelf! Je bent ook maar een mens!

Reageer op artikel:
Hoe vind ik quality-time?
Sluiten