Redactie
Redactie Oppas 21 jun 2018

Hoe vind je een oppas?

Ze staan regelmatig in de krant: advertenties waarin ouders op zoek zijn naar een oppas. Maar hoe selecteer je uit de reacties vervolgens de beste? En wat zijn – naast een krantenadvertentie – nog meer zoekopties?

Zoekoppas

Ouders kunnen voor € 4,95 acht weken op www.zoekoppas.nl terecht. Ze kunnen aanvinken of de oppas zelf kinderen moet hebben, of ze een foto willen zien, of ze voorkeur hebben voor een man of een vrouw en op welke dagen ze een oppas zoeken. Vervolgens verschijnen de profielen die aan de eisen voldoen en kan er gemaild of gebeld worden.

Voordeel: snel en gemakkelijk zelf zoeken en vinden.

Formele opvang

Op www.kol.nl zijn adressen voor de drie formele vormen van kinderopvang te vinden: kinderdagopvang (KDV), naschoolse opvang (NSO) en gastouderopvang (GOB). Vul een plaatsnaam in en de dichtstbijzijnde adressen plus beschikbare plaatsen verschijnen.

Voordeel: mogelijkheden voor een vergoeding van werkgever of Belastingdienst.

Gastouders

Liever een oppas via gastouderopvang? Dan is de site www.gob-nederland.nl raadzaam. De gastouderopvang is een bemiddelingsbureau waar medewerkers vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Het contact met de eventuele oppas verloopt dus niet direct via de site, er zit een bemiddelaar tussen.

Voordeel: een bemiddelaar met ervaring en inzicht in wensen van oppassers en ouders.

Oppasmarkt.nl

De landelijke site www.opppasmarkt.nl biedt dagopvang, naschoolse opvang, avondopvang, nachtopvang, weekendopvang, vakantieopvang, speelmaatjes en opa’s en oma’s. De advertenties (gevraagd en aangeboden) staan gesorteerd per provincie.

Voordeel: specifieke oppaswensen mogelijk, van middag tot weekend.

Marktplaats

Voor de meeste mensen welbekend: www.marktplaats.nl. Maar misschien niet de eerste site die opkomt tijdens het zoeken naar een oppas. Toch bieden ook hier genoeg oppassers zich aan. En het is mogelijk om zelf een advertentie te zetten.

Voordeel: bijna iedereen kent deze site, dus een groot bereik.

Criteria bij het zoeken

Naast de genoemde sites en het ronselen van buren, opa’s en oma’s, blijft het zetten van een advertentie in de (wijk-) krant of een kaartje bij de supermarkt een goede mogelijkheid. Trudy van Sluijs (65) vond zo ooit haar eerste oppasadres. Nu, negen jaar later, heeft ze op 29 kinderen gepast en op een aantal daarvan past ze nog steeds.

Criteria die volgens haar belangrijk kunnen zijn bij het zoeken naar een oppas:

  • leeftijd
  • achtergrond
  • flexibiliteit (denk aan zieke kinderen of vriendjes die soms komen spelen)
  • continuïteit (is de oppas elke week op vaste dagen beschikbaar?)
  • bedenk vooraf het maximale oppastarief
  • hanteer een proeftijd van drie maanden (‘Dat heb je toch bij elke fatsoenlijke baan?’)
  • het moet van beide kanten klikken

Oordeel van andere ouders bepalend in keuze kinderopvang

Ouders die actief op zoek zijn naar kinderopvang is gevraagd waar zij op letten bij hun keuze. Uit dit onderzoek van Kinderopvangonline onder 540 ouders blijkt dat de buurt, de eerste indruk van de organisatie en het oordeel van andere ouders doorslaggevende factoren zijn. Keurmerken binnen de branche als HKZ en ISO spelen een minder bepalende rol in de uiteindelijke keuze. Onderzoeksresultaten zijn te bekijken op www.kinderopvang.tevreden.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hoe vind je een oppas?
Sluiten