Redactie
Redactie Opvoeden 12 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Hoe word je een groene(re) moeder?

Kinderen zijn de ultieme motivatie om de aarde wat netter achter te laten, dan hoe deze was toen we hem betraden. Het gaat immers om de gezondheid en het geluk van de generaties na ons. En als je zélf kinderen hebt, is het jouw verantwoordelijkheid om ze te inspireren om groener te leven. De vraag die dan alleen bij velen rijst is: wat moet ik doen? Hoe kan ik groener leven? En hoe kan ik dit combineren met het opvoeden van kinderen?

We vroegen het aan Kari van der Heide, auteur van het boek De Groene Mama en moeder van twee jonge meisjes. Via haar blog, Instagram en columns in regionale kranten, inspireert Kari dagelijks mensen om groener te gaan leven. Ook mét kinderen.

Ouder-zijn is geen excuus

Veel ouders schuilen achter excuses als het aankomt op milieuvriendelijke keuzes. Ze wíllen wel afval scheiden, maar krijgen het als drukke ouder niet voor elkaar. Ze wéten wel dat ze minder spullen moeten kopen, maar worden zó blij van die schattige kinderkleertjes. En ze weten wel dat vegetarisch moeten eten, maar de kinderen vinden vlees zo lekker. Wat zeg jij tegen deze ouders?

Kari: “Het maakt wel degelijk uit wat jij doet als individu. We zijn namelijk met miljarden individuen en als we allemaal ons koopgedrag aanpassen, dan verandert de markt en de politiek mee. Dus je kunt áltijd iets toevoegen. Ook al sta je achter het aanrecht of geef je borstvoeding met wallen tot aan je tenen.

Lees ook: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

Veel mensen voelen zich heel machteloos en ze weten niet waar ze moeten beginnen. Ze zien niet hoe ze duurzaamheid in hemelsnaam in hun drukke bestaan moeten invoegen. Daarom heb ik dit boek geschreven, om – zonder oordeel – te laten zien wat er mogelijk is, waar je aan kunt denken en hoe je kunt beginnen.”

De grootste impact maken

Baby’s krijgen is natuurlijk niet erg goed voor het milieu. In jouw boek beschrijf je hoe je dat dan toch zo groen mogelijk doen. Welke 3 dingen zou je eruit willen lichten?

Kari: “Als je als kersverse ouder de grootste impact wilt maken, dan zou ik kiezen voor wasbare luiers. Dat scheelt je een hoop geld, kilo’s plastic afval en het is ook nog eens beter voor de gevoelige babyhuid. Daarnaast zou ik aanraden om borstvoeding te geven, in plaats van flesvoeding. Je hebt dan namelijk geen kunstmelk nodig, wat grondstoffen, productie, verpakking, vervoer, water, stroom of gas en flesjes scheelt.

En als derde zou ik overwegen om plantaardig te gaan eten. Daarmee kun je de ecologische voetafdruk van je hele gezin drastisch verkleinen. Het legt minder belasting op onze grond en grondstoffen, het waterverbruik, de dieren en de CO2-uitstoot. Al het wetenschappelijk onderzoek is het erover eens: plantaardig eten is beter voor de planeet.”

Groen leven kan esthetisch heel mooi zijn

In je boek spreek je regelmatig over ‘groen leven met een roze randje’. Wat bedoel je daarmee?

Kari: “Nou, ik houd heel erg van de kleur roze en dat zie je ook overal terug in ons huis. Wij hebben een volledig meisjeshuis, want ik ben getrouwd met een vrouw en we hebben 2 dochters. Dat noem je ook wel een roze gezin, of roze ouderschap. Maar het is vooral een knipoog naar de groene levensstijl, die er ook heel mooi uit kan zien. En dat wil ik graag laten zien.

We willen groen leven, maar we willen het wel leuk en mooi houden. Groen leven staat niet gelijk aan een stoffig, geitenwollensokken-leven. Ik wil juist laten zien dat plasticvrije spullen heel mooi zijn. En dat het ook een esthetische waarde heeft als je kiest voor houten speelgoed voor je kinderen.”

Je kind milieubewust opvoeden

We willen kinderen milieubewust opvoeden en ze leren dat bepaald gedrag de aarde helpt en ander gedrag de aarde schaadt. Hoe kunnen we kinderen op een leuke, leerzame en creatieve manier milieubewust maken?

Kari: “In principe gaat het in eerste instantie heel erg om ‘voorleven’. Wij eten plantaardig, we maken onze eigen ecologische afwasmiddelen en schoonmaakmiddelen, en nemen onze eigen tassen mee als we naar de supermarkt gaan. Daar neem ik mijn dochters helemaal in mee. Ze helpen mij met koken en zien alle groene keuzes die wij iedere dag opnieuw maken.

Ook leggen we uit dat we dingen niet op de grond gooien, omdat dat niet goed is voor de aarde. En dat we goed voor de aarde willen zorgen, omdat de aarde goed is voor ons. We laten zien dat er groente uit de moestuin van oma en opa komt. Door het goede voorbeeld te geven, wordt het heel gewoon voor ze.”

Milieubewust kinderactiviteiten

Toch is het lastig om aan kinderen uit te leggen wat klimaatverandering is en wat de gevolgen daarvan zijn. We willen geen klimaatdepressie veroorzaken in de jonge, kwetsbare ziel van kinderen…

Kari: “Daarom doen we dat heel voorzichtig, want ze zijn nog te jong om te horen hoe het er écht aan toe gaat met de aarde. Dan kunnen ze niet meer slapen! Maar door steeds een klein stukje van het verhaal te vertellen, zorg je ervoor dat het met ze meegroeit. Ik kan me voorstellen dat een kind van 9 zich al meer bewust is van dingen als honger en ongelijkheid of andere dingen die wringen.

Daarnaast zijn er bepaalde activiteiten die specifiek gericht zijn op milieubewustzijn. Zo neem ik mijn kinderen soms mee om plastic te rapen op straat. Dan gaan we met vuilniszakken en prikkers te boel opruimen.

Of we gaan naar de kringloopwinkel, zodat ze zien dat spullen een tweede leven verdienen. Ook poetsen we onze schoenen en brengen we kleding samen naar de kleermaker, zodat ze leren dat spullen geen wegwerpmaterialen zijn. Door ze te koesteren en er goed voor te zorgen, gaan ze langer meer en dat is dan weer beter voor de aarde.”

Handboek boordevol tips, adviezen en inspiratie

Wil je meer tips om een groene(re) moeder te worden? In Kari’s boek vind je als ouder (to be) concrete handvatten op het gebied van groen ouderschap en dagelijks leven. Ze doet dit op een hele mooie en totaal niet belerende manier, zodat je vanzelf nieuwsgierig wordt hoe je het beter kunt doen en aan welke mogelijkheden je zelf misschien nog niet had gedacht.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

Meer over duurzaam ouderschap:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoe word je een groene(re) moeder?
Sluiten