Redactie
Redactie Tiener 19 jun 2018

Hoeveel kleedgeld geven? Zo kom je eruit

Zo’n 38 procent van de scholieren in Nederland krijgt kleedgeld. Kleedgeld is net als zakgeld een mooie manier om je kind de waarde van geld te leren. Bovendien is dit vooral voor pubers handig, omdat zij zo inzien wat hun kleding allemaal kost. Vooral op die leeftijd speelt kleding en er leuk uitzien een belangrijke rol. Het is dus een mooie gelegenheid om ook hierbij het een en ander over geld mee te geven in de opvoeding. 

Hoeveel kleedgeld geven
Hoeveel kleedgeld een kind krijgt, hangt af van verschillende aspecten. Zo is het afhankelijk van jouw persoonlijke budget, welke kleding er allemaal van gekocht moet worden en de leeftijd. Uit de cijfers van het Nibud blijkt dat alle kleding (dus een compleet setje van ondergoed tot jas) vanaf 12 jaar en ouder 56 euro per maand kost.  

Uit de cijfers van 2016 blijkt dat een gemiddelde scholier ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld krijgt. Dit bedrag is voor vrijwel elke leeftijd gelijk. Daar moet natuurlijk wel in mee genomen worden dat niet elke maand hetzelfde aangeschaft wordt. En dat kinderen niet altijd alles zelf hoeven te betalen, denk hierbij bijvoorbeeld aan sportkleding en kleding voor speciale gelegenheden. 

In het scholierenonderzoek van het Nibud uit 2013, worden per leeftijdscategorie verschillende bedragen uiteengezet. Dit kan een handige leidraad zijn als je zelf een ander bedrag in gedachten hebt voor je kind. Het gaat dan om de volgende bedragen per leeftijd:

Kleedgeld 12 jaar: 30 tot 45 euro
Kleedgeld 13 jaar: 45 tot 50 euro
Kleedgeld 14 jaar: 50 euro
Kleedgeld 15-16 jaar: 50 tot 60 euro
Kleedgeld 17-18 jaar: 50 tot 65 euro

Kleedgeld en zakgeld
Geef je naast kleedgeld ook zakgeld aan je kind? Dan kun je dit ook meenemen in je afweging van hoeveel kleedgeld je geeft. Zo kun je kiezen voor een balans waarbij je kind genoeg kleedgeld heeft om kleding te kopen, maar ook genoeg zakgeld om leuke dingen te doen. De meeste scholieren krijgen maandelijks kleedgeld. Maar je kunt in combinatie met het zakgeld er bijvoorbeeld ook voor kiezen om maandelijks zakgeld te geven en om de maand kleedgeld. Een goed moment om kleedgeld te geven, kan ook zijn wanneer je (indien van toepassing) de kinderbijslag ontvangt. 

Het hangt dus vooral van je eigen voorkeuren en wensen af hoeveel en wanneer je kleedgeld geeft. 

Bron: Nibud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoeveel kleedgeld geven? Zo kom je eruit
Sluiten