redactie
redactie Gezondheid 19 jun 2018

Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Wat is het ideale aantal uur dat een kind zou moeten slapen? 13 slaapexperts van de American Acadamy of Sleep Medicine zochten het uit.

Het onderzoeksteam ploegde 864 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen door waarin het verband tussen slaapgewoontes en de gezondheid van kinderen van diverse leeftijden werd beschreven. Aan de hand hiervan stelden zij vervolgens vast hoeveel slaap een kind nou echt nodig heeft.

Goed slapen heel belangrijk

Slaap is essentieel voor een gezond leven en het is belangrijk om gezonde slaapgewoontes al vroeg in te voeren”,  aldus Dr. Shalini Paruthi van de American of Sleep Medicine. Maar voor pubers is een goed slaapritme minstens zo belangrijk, stelt de onderzoeker. “Het is vooral belangrijk om je kind gezonde, goede slaapgewoontes en regelmaat te geven als ze in hun puberteit terechtkomen en ze hierin blijven motiveren.” Zo komt een kind beter door de puberteit.

Zoveel moet je kind slapen

Dit is het aantal uur dat je kind moet slapen per leeftijd volgens de onderzoekers:

  • 4-12 maanden: 12 tot 16 uur slaap (voor een periode van 24 uur)
  • 1-2 jaar: 11 tot 14 uur slaap
  • 3-5 jaar: 10 tot 13 uur slaap
  • 6-12 jaar: 9 tot 12 uur slaap
  • 13-18 jaar: 8 tot 10 uur slaap
  • Volwassenen: 7 tot 9 uur slaap

Invloed op gedrag kinderen

Kinderen slapen zo'n 40 procent van hun jeugd, volgens de National Sleep Foundation. Een goed slaapritme is dan ook essentieel, zo schrijft de American Academy of Pediatrics (AAP). Volgens de onderzoekers moeten kinderen goed blijven slapen, anders beïnvloedt dit de mentale en fysieke gezondheid. Het kan zelfs invloed gaan krijgen op het gedrag van kinderen en hun gezondheid als ze niet goed slapen.

Bron: Medical Daily

Meer weten over slapen? Lees dan: 'Waarom op tijd naar bed gaan belangrijk is'. Mét handige tips!

Reageer op artikel:
Hoeveel slaap heeft je kind nodig?
Sluiten