Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoge telefoonrekening

antwoord

Ik neem aan dat het over een puber gaat. Tja, zo’n verliefdheid op die leeftijd kan voor hoge telefoonrekeningen zorgen. Ik kan niet opmaken uit je mail hoe jullie het precies hebben aangepakt en hoe oud ze is, maar ik kan je wel een aantal adviezen geven. 

  • Toon allereerst begrip voor de wens haar vriendje veel te bellen. Als je verliefd bent, is het logisch dat kort en af en toe bellen niet lukt. Dan wil je elkaar liefst uren per dag spreken, dat snap jij als ouder ook! Door begrip te tonen weet je dochter dat jullie haar begrijpen en welwillend zijn, en dat jullie niet ‘tegen haar’ zijn (iets wat veel pubers snel denken). Dit geeft de meeste ingang om samen tot een oplossing te komen. 
  • Geef aan dat het veel bellen met haar vriendje niet een probleem is, maar dat de telefoonrekening jullie te hoog is geworden. Daar zullen jullie dus afspraken over gaan maken. 
  • Jullie hebben haar gevraagd of ze zelf de kosten wil betalen. Als je iets vraagt mag een kind ook nee zeggen en dat heeft ze dus ook gedaan. Vragen is in dit geval dus geen goede optie, want jullie willen dat ze meebetaalt en het is geen keuze! 
  • Maak samen met haar afspraken en/of bedenk hoe ze elkaar wel kunnen spreken maar de kosten lager worden. Nu wordt er te veel gebeld, dat vinden jullie niet meer goed (= grens aangeven) maar jullie snappen wel dat ze meer belt dan anders (= ruimte geven). Denk echt met haar mee en maak er geen toestand van. Zo heb je de meeste kans op medewerking en begrip van haar kant.
  • Laat haar meedenken wat ze zelf reëel vindt. Doe als ouder wat water bij de wijn, dan heb je kans dat zij ook constructief gaat meedenken. 
  • Bedenk samen allerlei ideeën die jullie daarna goed bekijken en waarvan je de beste kiest: altijd van en naar een vast nummer bellen, om de beurt zelf bellen en gebeld worden, op vaste tijden wel mogen bellen, een deel van de kosten voor jullie en boven een bepaald bedrag voor haar, een goedkopere telefoon-provider zoeken, op laagtarief tijden bellen, wat meer met hem afspreken om ‘m te zien? 

Kortom: begrip en vooral ook interesse tonen in de verliefdheid. Wel een duidelijke grens aangeven (tenslotte zijn jullie de ouders die beslissen en woont ze nog bij jullie thuis), loyaal zijn naar wat meer bellen dan anders en samen reële afspraken maken waarbij ieder wat geeft en neemt. Dat werkt meestal met pubers het beste!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoge telefoonrekening
Sluiten